Ahmet & Niels

“Hier kunnen mijn kinderen vrij zijn”

Ze kunnen lang met elkaar praten over allerlei onderwerpen. Over de politieke situatie in Turkije bijvoorbeeld of over het geloof in Nederland. Ook nu hun officiële  buddyperiode er al enige tijd opzit, ontmoeten ze elkaar nog vrijwel wekelijks; Ahmet Ozay (39) en Niels de Beer (45). 

Door Désirée Martis

Niels: “Ik leer ontzettend veel van het buddy zijn en van Ahmet. Je leert naar elkaar omkijken. Met elkaar bezig zijn, het helpt mensen om beter de weg te vinden in hun nieuwe thuisland. Ik vind het ook heel erg leuk. Wij zijn nu ook vrienden. We hebben dezelfde passie voor voetbal. Ahmet is al een paar keer met mij mee naar NAC geweest. Sinterklaas en kerst hebben we ook samen gevierd met onze gezinnen. Ahmet vult aan: “En met mijn kindjes zijn we voor het eerst naar de schaatsbaan geweest.” 

Je leert ook over de andere cultuur,” merkt Niels op. Dat vind ik ook heel belangrijk richting mijn kinderen. Dat zij leren over vluchtelingen die in Nederland zijn. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik nu met Ahmet kan meedenken over zijn werk, helpen zoeken naar een baan. Op dit moment volgt hij online een studie Cybersecurity. Daar besteedt hij heel veel tijd aan. Hij wil zich bekwamen in ict-veiligheid, omdat hij in deze branche een baan zoekt. Voor deze opleiding moet Ahmet ook stage lopen. 

Wat ik nu heel concreet voor Ahmet doe is mijn netwerk inzetten. Ik ben actief bij het netwerk van Betrokken Ondernemers Breda en daar heb ik hem al bij verschillende ondernemers geïntroduceerd. Via de hogeschool waar ik werk neem ik hem ook mee als er interessante bijeenkomsten zijn, zoals onlangs De Week van de Toekomst, georganiseerd door Gemeente Breda.” 

“Over het vinden van de juiste baan is Ahmet nuchter. En dat siert hem enorm”, zegt Niels. Als hij geen baan kan vinden die aansluit bij zijn studie of zijn niveau, zal hij wel werk zoeken dat beneden zijn nivo is. Op zoek gaan naar ander werk.”

‘Als vluchteling moet je contact maken met andere mensen’

Ahmet is Buddy to Buddy erg dankbaar voor het goede contact met Niels. “Door Niels leer ik niet alleen het Nederlands beter te spreken, maar ik leer ook over de geschiedenis van Breda als we samen fietsen. Via Niels kan ik ook mijn netwerk groter maken. Als vluchteling moet je contact maken met andere mensen, anders is het erg moeilijk als je bijvoorbeeld een baan zoekt. Niels is een goede buddy voor mij. Ook voor mijn kinderen en mijn vrouw is hij heel belangrijk. Hij is een soort familie geworden.” 

Ahmet heeft in Engeland bestuurskunde gestudeerd en heeft daar zijn Master gehaald. In Urfa, in het zuidoosten van Turkije was hij, voordat hij het land enkele jaren geleden ontvluchtte, twaalf jaar lang gouverneur (een functie die te vergelijken is met die van Commissaris van de Koning). Ahmet is gevlucht voor het regime van president Erdogan. Veel wil hij er niet over kwijt. Hij sympathiseerde met de Gülen-beweging, die kritisch tegenover het bewind van Erdogan staat. Ahmet raakte zijn baan kwijt.

Het was moeilijk om een andere baan te vinden. Ahmet had nou eenmaal de stempel van Gülen-sympathisant achter zijn naam staan. Omdat hij het risico liep gearresteerd te worden en er een uitreisverbod tegen hem was uitgevaardigd, zat er voor Ahmet niets anders op dan het land, eind 2017, te ontvluchten. Eerst alleen. Later is hij in Nederland met zijn vrouw en drie kindjes herenigd. 

Niels is docent sociaal ondernemerschap, verbonden aan Avans Hogeschool Breda. In die hoedanigheid heeft hij de oprichters van Buddy to Buddy Breda, Hannah Wiersinga en Anne van Engelen leren kennen tijdens hun studie. Niels adviseerde Anne en Hannah bij het opstarten van de organisatie en raakte zo als ambassadeur betrokken bij Buddy to Buddy. Wat begon als een studieopdracht is inmiddels uitgegroeid tot een grote organisatie. 

Voor Ahmet is het heel belangrijk dat zijn kinderen in Nederland kunnen opgroeien. “Hier kunnen mijn kinderen vrij zijn. Ze leren om hun ideeën te uiten. In Turkije is dat moeilijk. Vroeger kon dat wel, maar de laatste jaren niet meer. Er is geen vrijheid van meningsuiting. Als je op Social Media iets over de regering schrijft, loop je het risico in de gevangenis te worden gezet. Ik wilde niet dat mijn kinderen zo opgroeien. Daarom vluchtte ik naar Nederland. In Nederland is er democratie. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen echt onderdeel worden van de Nederlandse samenleving.”

De meerwaarde van buddy zijn voor iemand die vanuit een ander land naar Nederland is gekomen is voor Niels dat je een persoon veel kunt geven met simpele dingen. Niels: “Door bijvoorbeeld te luisteren, mee te denken, met de ander te sparren als ze moeilijkheden tegenkomen in hun nieuwe thuisland, maar ook om leuke dingen te doen samen. Overigens is dat niet iets dat je zomaar doet. Het moet wel bij je passen, je moet er iets bij voelen.”