“Ze bleek veel meer dan alleen een taalcoach”

Door Lieke Loman 

Marit (27) en Arin (26) kennen elkaar nu een halfjaar, maar hebben een chemie alsof ze elkaar al jaren kennen. Ze vullen elkaars zinnen aan en hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Dankzij Buddy to Buddy ontstond een bijzondere vriendschap tussen de twee vrouwen.

“Tijdens het matchingsdiner vonden we elkaar als állerlaatste. Maar de klik was er direct”, vertelt Marit met een brede glimlach. Marit had veel door Europa gereisd en eenmaal thuis gekomen wilde ze graag nieuwe mensen blijven ontmoeten én vrijwilligerswerk doen: Buddy to Buddy paste daarom perfect. Voor Arin was haar deelname in eerste instantie vooral van praktische aard. “Eigenlijk gaf ik me alleen op om mijn Nederlands te verbeteren en meer te weten te komen over het land. Maar Marit bleek veel meer dan alleen een taalcoach.”

Nieuwe inzichten
Tijdens het traject dat vier maanden duurde, spraken de dames iedere week af. Ze hebben van alles met elkaar ondernomen: samen ijs en oliebollen eten, uit eten gaan en de bloemetjes buitenzetten in de kroeg. Ook hebben Marit en Arin elkaars familie leren kennen.

Arin had nog geen groot netwerk in Nederland, maar door Marit kwam daar verandering in. “Ik ken haar het beste van alle Nederlandse mensen die ik ken. Marit is heel open en heeft me erg veel geleerd over de cultuur en over hoe je met elkaar omgaat in Nederland.” Marit glimlacht om wat Arin vertelt en knikt instemmend. “En door haar nieuwe, frisse blik op Nederland kreeg ik zelf ook weer nieuwe inzichten. Arin vindt Nederlanders erg aardig en open, en dat terwijl we zelf denken dat we alleen maar tegenover elkaar staan de laatste jaren.”

Sinterklaasavond en schaatsen
Ondanks dat de dames allebei uit een heel ander deel van de wereld komen, Syrië en Nederland, speelt dat geen rol voor ze. Cultuurverschillen? Nooit van gehoord. “We kunnen alles bespreken”, vertelt Marit. Van persoonlijke verhalen over waar ze vandaan komen tot aan liefdes en vriendjes toe. “Zo waren we een keer op stap en kwamen er allemaal jongens op Arin af. Daar konden we heerlijk om lachen, zoals vriendinnen dat doen.”

Het Buddy to Buddy-traject, dat vier maanden duurt, is net ten einde gekomen. “Maar we blijven elkaar gewoon zien natuurlijk”, zegt Marit. Er zijn al plannen gemaakt voor de feestdagen. Zo gaan Marit en Arin op 5 december, Pakjesavond, de film ‘Alles is liefde’ kijken. “Ik doe dat elk jaar met mijn zussen, dat is echt onze traditie”, vertelt Marit. “Dit jaar gaat Arin gezellig mee.” Ook willen de dames gaan schaatsen als het ijs dik genoeg is deze winter. Dat heeft Arin nog nooit gedaan, dus gaat Marit het haar leren.

Taalles
Arin’s taalkennis is met sprongen vooruitgegaan sinds ze Marit kent. Maar voor wat hoort wat, vindt Marit; zij wil wel eens wat wijzer worden in het Arabisch. “Ik wil je wel een keer lesgeven”, zegt Arin. “Maar dan praat ik wel de hele tijd in het Arabisch tegen je, want zo leer je het snelst”, grapt ze er achteraan. Dat is goed, anwoordt Marit. “Maar dan moet je wel geduld met me hebben, want ik ben hartstikke dyslectisch.”