Je kan van betekenis zijn door jezelf te zijn, door je eigen wereld open te stellen en elkaar te leren kennen. Hoe is het eigenlijk om je land te moeten verlaten en helemaal opnieuw te beginnen? Je leert over de situatie waarin vluchtelingen zich begeven en maakt persoonlijk kennis met andere culturen. Zo vergroot je niet alleen zijn of haar wereld, maar ook die van jezelf.

Buddy to Buddy Young koppelt vluchtelingen en nieuwsgierige jongeren aan elkaar. Zo gaan we eenzaamheid onder nieuwkomers tegen en werken we aan een stad waarin iedereen erbij hoort. We gaan uit van gelijkwaardigheid, contact van mens tot mens. De koppelingen worden gemaakt op basis van gemeenschappelijke interesses waardoor er- naast verschillen in bijvoorbeeld taal, afkomst en cultuur- ook altijd overeenkomsten zullen zijn. Je wordt 1-op-1 gekoppeld, maar je doorloopt het traject tegelijk met zo’n 30 andere buddykoppels uit jouw stad. Zo ontdek je niet alleen de wereld van je eigen buddy, maar word je ook onderdeel van een grotere community van boeiende betrokken mensen. 

De eerste vier weken staan in het teken van kennismaking en informatie over vluchtelingen, over het leven na aankomst in Nederland en over Buddy to Buddy. Als je na de informatiebijeenkomst enthousiast bent, dan volgt een uitgebreid kennismakingsgesprek. Wie ben je, wat zijn je interesses en wat hoop je te ontdekken als buddy? Met deze informatie gaan we je zo goed mogelijk matchen. Daarna vertellen we je meer over het buddyschap. Zo ontdek je, al voordat je je buddy ontmoet, meer over andere culturen en hoor je ook wat er leuk, maar soms ook uitdagend is aan het buddyschap.

En dan volgt hét moment: je ontmoet je buddy voor het eerst op een feestelijke matchingsdag. Daarna ga je gedurende 4 maanden wekelijks iets leuks doen met elkaar. Jullie krijgen tips en indien nodig hulp, maar wat jullie precies gaan doen bepalen jullie helemaal zelf. In het contact is je belangrijkste opdracht; nieuwsgierig zijn! En, je eigen wereld openstellen, letterlijk en figuurlijk.
Ook kunnen jullie meedoen aan groepsactiviteiten met andere buddy’s. We komen tijdens het traject drie keer samen voor ‘Buddytalk’, waar je andere buddy’s ontmoet en met elkaar uitwisselt over hoe het gaat. Je leert elkaar en elkaars cultuur beter kennen, breidt je netwerk uit en leert omgaan met uitdagingen op het vlak van verschillende culturele gebruiken, normen en waarden.

Onderdeel van Buddy to Buddy Young is ook dat je je inzet voor de organisatie. Door een activiteit te organiseren help je bijvoorbeeld andere buddy’s het contact makkelijker te maken. Zet je liever andere talenten in? Dan kun je in plaats van een activiteit te organiseren ook op een andere manier bijdragen, bijvoorbeeld door nieuwe buddy’s te werven of een leuke campagne te bedenken. Samen met jou bepalen we welke activiteit het meest aansluit bij de talenten die jij wilt ontwikkelen of verkennen. Aan het einde van het traject sluiten we af met een slotfeest met alle buddy’s. In totaal ben je er gedurende 5 maanden ongeveer 4 uur per week mee bezig.

Inschrijven

Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@buddytobuddy.nl