Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrechtse Heuvelrug

Bas (42) en Odai (32) zijn pas drie maanden een buddykoppel, maar spreken elkaar nu al dagelijks. Ze wonen beide in Doorn en doen een hoop leuke dingen samen, zoals voetballen, wandelen, poolen en gamen. Dat een vriendschap moeiteloos kan ontstaan bewijzen deze twee mannen.

Door: Willemijn Roodbol

Door een toevallig berichtje in de buurtwhatsappgroep is Bas in aanraking gekomen met Buddy to Buddy. Dit prikkelde zijn nieuwsgierigheid. Bas: “Wat ik zo mooi vind aan deze organisatie is dat het gebaseerd is op elkaar leren kennen op een vriendschappelijke basis. Het is geen hulpverlening en heeft een laagdrempelig niveau.” De Syrische Odai werd getipt door iemand van de gemeente die hem over Buddy to Buddy vertelde. Odai: “Ik vind dit de perfecte plek om Nederlandse mensen te leren kennen en de talen (Engels en Nederlands) te oefenen. Ik ben ontzettend blij dat ik me heb opgegeven om buddy te worden en ik heb ook al meerdere vrienden aangespoord.”

Poolen

De mannen hebben bijna dagelijks contact via WhatsApp en ze zien elkaar ongeveer drie keer per maand. Odai: “Het is heel makkelijk met mijn vriend Bas. Ik stuur hem een bericht of we elkaar kunnen zien en dan spreken we af als we allebei tijd hebben. We hebben een goede connectie.” Lachend vervolgt hij: “Ik zie hem echt als mijn vriend, niet als een manager.” Bas sluit zich hierbij aan. “Bij de Buddytalks delen buddy’s hun ervaringen en in mijn groep hadden een aantal mensen een lastige kwestie of ze vonden het moeilijk om af te spreken met hun buddy. Voor ons voelt het natuurlijk om elkaar te spreken. Dit is echt geluk, we hebben een hele goede klik.”

Ook de activiteiten die ze samen ondernemen gaan heel makkelijk. Bas: “De eerste keer gingen we poolen en voetballen met mijn zoons bij mij thuis. Ook gingen we samen gamen, naar de dierentuin, wandelen door het bos en een keer poolen met een vriend van Odai.” Lachend: “Maar dat doen we niet meer, want die is te goed.” Odai: “We zien elkaar ook standaard bij het buddycafé elke laatste woensdag van de maand.”

Positiviteit

Waar ze op gematcht zijn is hun positieve instelling in het leven. Bas: “We houden allebei van lachen en grapjes maken.” Ook zitten beide mannen niet stil en dat is iets wat Bas waardeert in Odai. “Hij is altijd actief: met de taalschool, met zijn vrienden, onze vriendschap et cetera. Met Koningsdag was hij de eerste die de stad in wou om te gaan feesten.” Odai: “Helaas kon jij niet mee.” Bas lachend: “Nee, ik moest met de familie mee.”

Die positiviteit is ook een drijfveer in hun vriendschap. Bas: “We gingen er beide open in, in tegenstelling tot een aantal buddy’s die teleurgesteld zijn door bepaalde verwachtingen. Je intentie met Buddy to Buddy moet zijn dat je open staat om elkaar te leren kennen. Zie het als een avontuur en dan moet je het gewoon laten lopen zoals het gaat.” Odai sluit zich hierbij aan: “Ik ben erg blij dat ik me heb opgegeven en zo’n goede vriend hieraan heb overgehouden.”