Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Leeuwarden

Stjoer en Jong & Ondernemend Fryslân halen Buddy to Buddy naar Leeuwarden. Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit een isolement te komen door hen te koppelen aan stadsgenoten in Leeuwarden. Zo ontstaan waardevolle vriendschappen tussen mensen die elkaar anders niet hadden ontmoet.

Het lijkt zo simpel, maar het is zo nodig. Veel nieuwkomers leven in een sociaal isolement en maken weinig contact met Nederlanders. Buddy to Buddy gaat uit van gelijkwaardigheid en organiseert laagdrempelig contact van mens tot mens. Voor beide kanten is contact een verrijking en geldt dat werelden worden vergroot. Zo werken we samen aan een inclusieve stad. Het kan, want als je met elkaar verbonden bent, mogen ook de verschillen er zijn.

Zoë Bult, één van de initiatiefnemers van Buddy to Buddy Leeuwarden legt uit: ‘Een buddytraject duurt vier maanden. Allereerst is er een voorlichtingsbijeenkomst waar we alles vertellen over Buddy to Buddy en over het traject. Vluchtelingen en vrijwilligers worden vervolgens aan elkaar gekoppeld aan de hand van gemeenschappelijke interesses. We vragen aan deelnemers om ons iets over hen zelf te vertellen om een goede match te kunnen maken. Vervolgens ontmoeten de buddykoppels elkaar voor het eerst op een feestelijke matchingsavond. Daarna gaan de buddy’s samen op pad. In ieder geval één uur per week spreken ze met elkaar af. Eén keer in de drie weken komen buddy’s in kleinere groepen samen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen waar nodig. Elke groep heeft een vaste contactpersoon die ondersteunt waar nodig. Je staat er dus niet alleen voor!’  

Erik Blank, directeur van Stjoer, is erg blij met de komst van Buddy to Buddy naar het hoge Noorden. ‘Buddy to Buddy is een mooie aanvulling op onze multiculturele inloop Sedrana, waarmee we ook duurzame relaties willen stimuleren tussen nieuwkomers en Nederlanders. Door Buddy to Buddy kunnen we hier nog steviger op inzetten!’

Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. Alle activiteiten van Buddy to Buddy worden uitgevoerd binnen de dan geldende maatregelen rondom Covid-19.

Inmiddels hebben al ruim 4000 buddy’s een traject gevolgd bij Buddy to Buddy, op verschillende locaties in Nederland. In Zutphen Breda, Utrecht, Arnhem, Amersfoort, Apeldoorn, Wageningen en Bronckhorst is de stichting actief en nu dus in ook in Leeuwarden! Eén persoon, jij, kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan. Wil jij meedoen in de eerste ronde die in juni 2021 van start gaat? Meld je dan direct aan via www.buddytobuddy.nl/leeuwarden en kom naar de digitale informatieavond op 14 juni om 19.30 uur. Wil je, je nog niet gelijk aanmelden maar eerst informatie stuur dan een mail naar leeuwarden@buddytobuddy.nl.