Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrecht

Maud (25) en Kimia (26) zijn een van de jongere koppels bij Buddy to Buddy Utrecht. Ze delen een liefde voor de kunsten en zijn samen graag creatief bezig of ze gaan naar musea. Beide vrouwen zijn nieuw in de stad Utrecht en ze hebben samen dan ook veel te ontdekken.

Door: Willemijn Roodbol

Sinds oktober zijn Maud en Kimia een buddykoppel en ze wonen ook allebei ongeveer een half jaar in Utrecht. Kimia is een jaar geleden gevlucht uit Iran: “Voor mij was het vooral heel belangrijk om leeftijdsgenoten te leren kennen.” Kimia heeft veel vrienden van andere nationaliteiten, maar wou graag een Nederlandse vriendin om de cultuur te leren kennen en haar te helpen met de taal. Maud: “Ik was altijd al erg nieuwsgierig naar Buddy to Buddy, met mijn verhuizing naar Utrecht voelde het als een goed moment om me op te geven. Het leek me erg leuk om samen met iemand anders, die ook nieuw is in de stad, Utrecht te leren kennen.”

Creativiteit

Wat Maud en Kimia het meeste bindt is hun voorliefde voor kunst en creativiteit. Maud: “We zijn veel samen naar musea gegaan. Ook hebben we laatst een linoprent workshop gedaan en we hebben nog meer creatieve dingen op de planning staan.” Daarnaast leren ze veel van elkaars cultuur en was Maud uitgenodigd om Iraans Nieuwjaar te komen vieren bij Kimia thuis. Kimia: “We hebben al zoveel met elkaar gedaan en gedeeld dat onze vriendschap al veel langer voelt dan een half jaar.”

Naast dat Maud Kimia een hoop kan uitleggen en leren over de Nederlandse cultuur is zij er zelf ook anders naar gaan kijken. Maud: “Kimia laat mij inzien dat bepaalde dingen in onze cultuur heel mooi zijn die ik eerst voor lief nam. Door deze vriendschap leer ik dingen nu meer te waarderen.” Kimia lacht. “Ik stel ook vaak veel vragen over de taal of bijvoorbeeld over emoji’s die worden gebruikt op WhatsApp en die ik niet begrijp. Daar zit vaak ook een cultuurverschil.”

Schone schijn

Het opgeven voor Buddy to Buddy was voor Kimia spannend door verhalen die ze las op Twitter en zag op YouTube. Kimia: “Online had ik een filmpje bekeken waarin werd gezegd dat Nederlanders kil en afstandelijk zijn en dat je nooit een Nederlandse vriend kan vinden. Ik was erg nieuwsgierig en wou het toch proberen.” De klik tussen Maud en Kimia was vanaf het eerste moment sterk aanwezig. Kimia: “Toch heb ik Maud aan het begin gevraagd of ze wel écht vrienden wilde zijn of dat ze het deed voor de schone schijn. Ergens in mijn achterhoofd had ik wel wantrouwen gekregen door de filmpjes online en berichten op Twitter.” Maud ontkende dit natuurlijk volledig en dit was het begin van een hechte en oprechte vriendschap en voor Kimia het bewijs dat het internet ongelijk had.

Wat voor Kimia ook de oprechtheid van Maud bevestigt is haar interesse in de Iraanse cultuur. “Als ik over mijn land of cultuur praat, vindt ze het echt leuk om te horen en over te leren.” Ze voelt zich dankbaar voor de vriendschap die ze heeft gekregen. Maud sluit zich hierbij aan. “Buddy to Buddy is een fijne en toegankelijke gemeenschap waar je met en zonder je buddy heen kan. Het is een mooie organisatie die ons een prachtige vriendschap heeft gegeven. Kimia is een van de liefste mensen die ik ken, altijd ontzettend attent en na zo’n korte tijd voelt ze al zo vertrouwd.”