Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrecht

Ashraf (25) is pas sinds 2021 in Nederland. Hij is na het afronden van zijn studie tandheelkunde in Damascus gevlucht voor de oorlog. Hoewel Suzan (25) en Ashraf elkaar pas twee maanden kennen, hebben ze al een hechte vriendschap opgebouwd. Suzan: “Het lijkt alsof we elkaar al veel langer kennen. Ik zie jou vaker dan veel andere vrienden.”

Door: Willemijn Roodbol

Suzan en Ashraf zien elkaar wekelijks. Ashraf: “We vinden het leuk om samen te koken en lekker te eten. Ik leer Suzan kennis maken met de Syrische keuken en Suzan heeft voor mij een stamppot gemaakt. Ik vond het onverwachts erg lekker.” Suzan beaamt dit: “Naast onze leeftijd en ons medische beroep is koken wat ons verbindt.” Deze verbinding vonden ze ook al snel op emotioneel vlak. Ashraf: “Ik kan heel erg mezelf zijn bij haar en ik hoef me niet anders voor te doen. Ik vind het heel speciaal als ik nieuwe vrienden maak en het voelt meteen zo vertrouwd.”

Toch waren er natuurlijk wel meerdere cultuurverschillen. Ashraf: “Syrische mensen zijn heel anders in het omgaan met elkaar. Als we ergens mee zitten, denken we heel erg aan wat de invloed is van die actie op anderen. We denken veel na voordat we iets doen.” Makkelijke of onbelangrijke dingen worden zo een stuk complexer, legt hij uit. Ashraf: “Wat ik leer van Suzan is hoe mensen hier denken in Nederland. Als je iets niet wilt, mag je het zeggen.” Suzan lachend: “Of als je iets juist wel wilt, mag je het ook zeggen.”

Nieuwe mensen

Ashraf: “Buddy to Buddy heeft mij positief verrast. Ik had de verwachting van een taalmaatje, maar het is heel anders uitgevallen. Het is heel belangrijk om nieuwe mensen te ontmoeten.” Dit was ook precies de reden voor Suzan om zich aan te melden: “Buddy to Buddy zit echt meer op het sociale vlak. Ook ik heb via dit project allemaal nieuwe mensen ontmoet.”

Naast de wekelijkse eetafspraken zijn ze ook vaak naar activiteiten van Buddy to Buddy gegaan. Ze hebben veel contact met de andere buddykoppels van hun matchingsdiner. Suzan: “In de groepsapp delen we activiteiten en hebben we contact met de hele groep.” Ook als Ashraf er niet bij kan zijn, gaat Suzan met de groep mee of omgekeerd. Ashraf: “Mijn Nederlands begint heel snel beter te worden.” Suzan: “Hij kent zelfs al het woord wortelkanaalbehandeling.” Ashraf: “En wortelkanaalstift.” Suzan lachend: “Ik weet niet eens wat dat is.”

Buitenshuis

Suzan: “We zijn in korte tijd heel snel naar elkaar toegegroeid door open te zijn naar elkaar. En we zijn al snel bij elkaar thuis geweest.” Ashraf vult aan: “Mensen spreken hier vaak buitenshuis af, maar in onze cultuur is het normaal om mensen thuis uit te nodigen. In zijn of haar eigen omgeving kan je zien hoe diegene echt is.” De derde tip om elkaar frequent te zien is om samen te eten. Suzan: “Eten maakt het wat laagdrempeliger, omdat je geen activiteit hoeft te bedenken en avondeten moet je sowieso. Daarnaast zijn wij open naar elkaar toe over de tijd die je wel of niet hebt in de week, zodat je teleurstellingen voorkomt.”