Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrecht

De band die Amete (30) en Mouaz (27) met elkaar hebben gaat veel verder dan een goede vriendschap. Ze zijn al vier jaar buddy’s en zien elkaar maandelijks om een koffie te drinken, rondje te wandelen of iets leuks te doen. Wat begon als vreemden is nu een hechte band geworden en voelt als broer en zus.

Door: Willemijn Roodbol

De vriendschap tussen Amete en Mouaz is de afgelopen vier jaar steeds hechter geworden. Amete: “Ik wou geen social worker worden die er alleen is om hem te helpen, maar een mens, iemand om mee te praten. Ik wilde hem een inkijkje geven in elkaars leven. Buddy to Buddy heeft aan onze verwachtingen voldaan, we hebben echt een vriendschap opgebouwd en dat is meer dan verwacht.” Mouaz sluit zich hierbij aan: “Amete heeft me ook geholpen en ze heeft me kennis leren maken met de Nederlandse taal en cultuur. In het begin begreep ik niets van wat ze zei, want ze praat ontzettend snel.” Amete lacht: “Dat heb ik mezelf inderdaad echt moeten afleren.”

Aanpassen

Naast dat ze veel over zichzelf hebben geleerd, hebben ze de afgelopen jaren ook veel van elkaar geleerd. Amete: “Wat ik van Mouaz heb geleerd is het doorzettingsvermogen wat ik bij hem zie. Hij wil alles uitproberen en alles aangaan. Daarnaast leer ik van hem hoe moeilijk het is om in een nieuw land jezelf te moeten aanpassen en een weg daarin te vinden.” Mouaz: “Voor mij was mijn eerste doel om de taal te oefenen en om de regels in Nederland te leren.” Amete: “Ik ben daardoor ook meer gaan nadenken over waarom we dingen doen zoals we doen en over wat in onze ogen “normaal” is.” 

Mouaz studeert robotica en werkt in het Antonius ziekenhuis in Nieuwengein. Amete werkt als service designer, dit houdt in dat ze creatieve oplossingen bedenkt voor grote problemen in de samenleving. Amete: “Door Buddy to Buddy heb ik nieuwe ambities gekregen op werk om Nederland makkelijker te maken. De systemen werken niet goed met elkaar samen en vluchtelingen zijn hier de dupe van. Zoiets heeft Mouaz al vaker meegemaakt met bijvoorbeeld een toeslag die te laat kwam. Er is nog een hoop te winnen en het was nooit de insteek, maar ik hoop dat ik daar vanaf mijn werk invloed op kan hebben.”

Relaties

De vriendschap is hecht geworden door veel te praten, maar ook door elkaar op te nemen in elkaars familie en vriendenkring. Amete: “Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, belde ik Mouaz op: “Je wordt oom!” We zien elkaar dus echt wel als meer dan gewoon goede vrienden”. Mouaz: “We kennen ook elkaars vrienden en familie. Ik vind haar ouders en vriend zo lief en kom daar graag over de vloer.”

De gouden tip voor nieuwe buddy’s is eerlijk zijn in wat je wel of niet van elkaar begrijpt. Grote onderwerpen bespreken gaan ze niet uit de weg. Amete: “We hebben het over relaties gehad: hoe doe je dat in Nederland? Over homoseksuele koppels of polygamie.” Mouaz: “Ook hebben we veel gesproken over het geloof, politiek en moeilijke dingen zoals de oorlog in Syrië.” Amete: “Daarnaast  onderwerpen waar we allebei anders over denken om daar vervolgens over in dialoog te gaan.” Zowel Mouaz als Amete lobbyen bij hun vrienden en familie. Mouaz: “Mensen moeten buddy worden om mensen te leren kennen, vriendschappen te sluiten, de cultuur te leren kennen en gewoontes te leren.” Amete sluit zich hierbij aan: “Openheid en eerlijkheid heeft ons dichter bij elkaar gebracht, in combinatie met nieuwsgierigheid.”