|

“Dankzij Buddy to Buddy programmeer ik nu robots”

Eind oktober leerden Paul en Mohammad elkaar kennen. “Heel ouderwets, maar ik zag een artikel van Buddy to Buddy in een huis aan huisblad. Het sprak me meteen heel erg aan”, vertelt Paul. “Ik ben het totaal niet eens met het huidige politieke beleid rondom migratie en integratie. Je moet mensen juist helpen met integreren, want ze vluchten niet voor niets.”

Mohammad reisde onder zware omstandigheden vanuit Syrië voordat hij in Breda terechtkwam. Voor hem was het belangrijkste doel om de taal te leren en de mensen in Nederland beter te begrijpen. “Ik wil echt onderdeel worden van deze maatschappij”, legt hij uit. “Dankzij Paul heb ik veel geleerd over hoe Nederlanders wonen, hoe de cultuur is en hoe de samenleving werkt. Ik kan hem alles vragen, ook over officiële dingen of persoonlijke problemen. We zijn echt vrienden.”

Paul zocht een buddy met brede interesses en iemand met wie hij interessante gesprekken kon voeren. Mohammad bleek de perfecte match: hoogopgeleid, nieuwsgierig en met brede interesses. “Mensen met een andere culturele achtergrond hebben vaak zoveel te bieden”, zegt Paul. “Van Mohammad leer ik net zoveel. Zijn gastvrijheid bijvoorbeeld, dat is echt ongekend en kunnen wij nog veel van leren in Nederland.”

Technologie

Al snel ontdekten Paul en Mohammad dat ze veel gemeen hadden. Ze delen een passie voor technologie: Paul is nieuwsgierig naar alles wat met techniek te maken heeft en Mohammad heeft elektrotechniek gestudeerd. Maar hun gesprekken gaan over veel meer dan dat. Ook sport verbindt hen. “We zijn zelfs een keer naar België gefietst, zestig kilometer! En binnenkort willen we samen gaan zwemmen en nog een keer golfen.”

Naast hun gezamenlijke sportieve uitjes spreken ze elkaar bijna dagelijks via WhatsApp. Mohammad heeft een interesse in fotografie en Paul maakt prachtige foto’s met zijn oude camera’s, iets waar Mohammad ook van wil leren. “We proberen elkaar minstens één keer per week te zien”, zegt hij. “We wonen tien kilometer van elkaar vandaan en de fietsroute is prachtig door de natuur. Ik vind dat echt leuk.”

Arabisch

Hun eerste ontmoeting was tijdens een potluck matchingsdiner van Buddy to Buddy. “Je zit elkaar dan een beetje af te tasten”, herinnert Paul zich. “Waar ligt iemands interesse? Maar we spraken meteen af om elke week iets te doen. Daar houden we ons nog steeds aan.” Het Nederlands van Mohammad was in het begin nog niet zo goed, maar inmiddels kan hij zich prima redden. “Ik probeer zo min mogelijk Engels te praten”, vertelt hij trots. “Natuurlijk maak ik nog fouten, maar ik wil de juiste zinnen leren maken. Dat motiveert me: ik wil dat mensen mij begrijpen.”

Buddy to Buddy speelde een grote rol in hun band. “Er is een mooie mix van in de buddycommunity van Nederlanders en nieuwkomers”, legt Paul uit. “Op een gegeven moment vertaalde Mohammad zelfs tijdens een evenement, van Arabisch naar Nederlands en omgekeerd.” Mohammad is inmiddels vrijwilliger bij de organisatie en helpt mee met het activiteitenteam. “Dat helpt mij ook om de taal nog beter te leren en meer buddy’s te leren kennen”, zegt hij.

Pannenkoekenrobot 

Een bijzonder moment was een bijeenkomst in het Chassé Theater via Buddy to Buddy (Future Citizen), waar verhalen werden gedeeld over het leven in een AZC. “Daar mocht ik een pitch geven over mijn achtergrond en mijn ambities”, vertelt Mohammad. “Ik wilde heel graag aan het werk, want in een AZC wacht je vooral. In de zaal zaten bedrijven en onderwijsinstellingen en die mochten hun hand opsteken na je pitch als ze interesse hadden in een kennismaking. Daardoor heb ik nu werk gevonden! Op dit moment ben ik bezig met het programmeren van een robot die pannenkoeken kan bakken en hou ik met bezig met het ontwikkelen van verbindingen met AI.”

Buddytraject

Ondertussen is het officiële buddytraject afgerond, maar Paul en Mohammad zijn niet van plan afscheid te nemen. “We hebben echt een band opgebouwd”, zegt Paul. “Dit is precies wat Buddy to Buddy zo waardevol maakt: je leert elkaar op een persoonlijke manier kennen. Teveel mensen hebben allerlei meningen over nieuwkomers, terwijl ze hen nooit écht spreken. Wij laten zien dat het anders kan.”

Voor Mohammad is het contact nog veel meer waard dan alleen het leren van de taal. “Het gaat om het begrijpen hoe deze samenleving werkt, zodat je hier echt kunt wonen als een Nederlander”, zegt hij. “Sommige nieuwkomers blijven in hun eigen bubbel, maar ik wil verbinden. Buddy to Buddy helpt mij daar enorm bij.”

Door: Willemijn Roodbol