|

Belal bouwde met Buddy to Buddy een bestaan op in Amersfoort

AMERSFOORT Belal Abbadi (31) wist bij zijn komst naar Nederland dat hij uitdagingen moest overwinnen. De geboren Syriër leerde de taal, bouwde aan een sociaal netwerk in zijn nieuwe thuisstad Amersfoort én kon verrassend snel aan de slag als civiel ingenieur. Essentieel voor zijn soepele integratie was deelname aan Buddy to Buddy, de Amersfoortse organisatie die vluchtelingen koppelt aan stadsgenoten. Het maakt hem dankbaar: ,,Ik wil teruggeven wat ik gekregen heb.”  

Hij is dol op bitterballen en gaat regelmatig naar een wedstrijd van Ajax. Zelfs aan een volle agenda begint hij te wennen. Abbadi is behoorlijk ‘vernederlandst’, zo beaamt hij lachend. Natuurlijk was het soms erg wennen, maar hij had niet gedacht dat het zo snel zou kunnen gaan.  

Abbadi komt zoals zoveel vluchtelingen van ver. Letterlijk en figuurlijk. Zijn wortels liggen in Syrië, het land dat jarenlang geteisterd is door oorlogsgeweld. In 2014 werd de situatie zo gevaarlijk dat hij op de vlucht sloeg. Hij was tot dan toe succesvol als student civiele techniek aan de universiteit in Damascus. Maar dat deed er op dat moment niet meer toe. ,,In tijden van oorlog is studie niet belangrijk, dan vlucht je voor je leven.” 

Turkije was het eerste land dat Abbadi een veilig heenkomen bood. Daarna verhuisde hij tijdelijk naar Cyprus. Daar was een universiteit waar hij als derdejaars student verder kon met zijn studie. Hij studeerde af in 2016 en behaalde twee jaar later zijn masterdiploma.

STAPJES ZETTEN

Eenmaal terug in Turkije vroeg hij zichzelf af: wat nu? Terugkeren naar Syrië was geen optie, een nieuwe toekomst opbouwen in Nederland wel. ,,Ik voelde dat ik daar in mijn vakgebied, waar ik zolang voor had gestudeerd, verder zou kunnen gaan.”

Integreren gaat makkelijker als je met mensen kunt communiceren

Vijf jaar geleden kwam Abbadi in Nederland aan. Het azc in Den Helder was zijn beginpunt. Daar maakte hij werk van zijn voornemen om snel zijn weg te vinden in zijn nieuwe thuisland. ,,Ik wist dat ik als nieuwkomer uitdagingen moest overwinnen. Sommige mensen verwelkomen je, sommige mensen oordelen over je. Het was aan mij om stapjes te zetten.” Abbadi vervolgt: ,,De taal leren was mijn allereerste doel. Integreren gaat makkelijker als je met mensen kunt communiceren. Daarnaast wilde ik aan het werk in mijn vakgebied en de werkcultuur leren kennen.”   

AMERSFOORT ALS THUIS

De eerste sollicitatie kwam sneller dan verwacht. Het in Amersfoort gevestigde bedrijf Royal HaskoningDHV zag potentie in hem. ,,Daar zeiden ze: je hebt goede kwalificaties, maar je Nederlands is nog niet voldoende. Als ik de taal had geleerd, mocht ik terugkomen. Ik heb een intensieve cursus gedaan en heb vervolgens anderhalf jaar als modelleur gewerkt. Het was een droom dat ik zo snel aan de slag kon.”

Na een uitstap bij een bedrijf in Rotterdam, dat hem een aantrekkelijke aanbieding deed, zoekt hij nu weer een baan dichter in de buurt van Amersfoort. ,,Ik ben overal en nergens geweest, maar deze stad is mijn favoriet. Ik startte met niks en nu is Amersfoort mijn thuis.”

VRIENDSCHAP OPBOUWEN 

Buddy to Buddy heeft daar een essentiële rol in gespeeld. ,,Dit was voor mij de eerste stap om een bestaan in Amersfoort op te bouwen. Ik kende niemand toen ik hier kwam. Bij Buddy to Buddy voelde ik mezelf veilig om vriendschap op te bouwen. Mariska was mijn eerste vriend, dat waardeer ik voor altijd.”

Ik dacht: wat lief dat mensen mij willen helpen en mij welkom laten voelen

Hij maakte kennis met zijn ‘buddy’ op een matchingsdiner in 2021. ,,Ik dacht: wat lief dat mensen mij willen helpen en mij welkom laten voelen. Mariska nam mij mee naar de Soesterduinen. Een grote verrassing. Woestijn in Nederland, het land van groen. Ik ben deels in Saoedi-Arabië opgegroeid, woestijn was een deel van mijn leven. Ik zag het nergens anders meer. Totdat Mariska zei: doe je ogen maar open, tadaa! Dat was echt ongelooflijk.”

BUDDY MET DE BURGEMEESTER

Nu kent hij wel honderd mensen in Nederland. ,,Zonder die start bij Buddy to Buddy durfde ik misschien niet met ze te praten. Of wist ik niet hoe ik een vriendschap opbouw met een Nederlander. Je moet de agenda hier respecteren. In Syrië kwam iedereen als ik twintig mensen belde om te gaan voetballen. Ik begrijp nu dat dat in Nederland niet kan.”

Zelfs burgemeester Lucas Bolsius is tijdens een diner even buddy geweest van Abbadi. ,,Een heel mooie ervaring. Ik vroeg: mag ik Lucas zeggen? Hij is een gentleman. We hebben het als twee gelijkwaardige mensen over van alles gehad. Het gaf mij het gevoel dat iedereen hier je vriend kan zijn. Voor mij weer een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt om naar Nederland te komen.”

JE WERELD VERRIJKEN

Camille Schweers (27), coördinator bij Buddy to Buddy, hoort het glimlachend aan. Voor haar is het verhaal van Abbadi een lichtend voorbeeld van hoe een nieuwkomer zijn weg kan vinden in Amersfoort. ,,Geweldig hoe hij dat heeft gedaan en hoe wij een bijdrage hebben kunnen leveren. Ons doel is om nieuwkomers en Nederlanders te koppelen op basis van gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses, zodat ze van elkaar leren. Het is een win-winsituatie.”

Zij kan het weten. Schweers was al twee keer buddy van een nieuwkomer. ,,Uit nieuwsgierigheid en om van betekenis te kunnen zijn. Wie zijn die nieuwkomers? Hoe kunnen we ze verwelkomen, juist in tijden dat er ook andere geluiden klinken? Ik heb ervaren dat nieuwkomers je wereld verrijken als je ervoor openstaat. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, er zijn altijd overeenkomsten. Uiteindelijk zijn we allemaal mens.”

IEDEREEN WELKOM

Buddy to Buddy koppelde al honderden nieuwkomers aan Nederlanders. Dat begint met een matchingsdiner en eindigt met een slotfeest. Tussendoor gaan de duo’s samen leuke dingen doen- van samen wandelen tot Hollandse pot eten – en is er een evaluatiemoment. Maandelijks vindt het Buddycafé plaats, waar iedereen welkom is om spelletjes te spelen. ,,Er is een grote community ontstaan. Ook mensen die overwegen buddy te worden, zijn meer dan welkom.” 

Ik ben dankbaar en wil teruggeven wat ik gekregen heb

Abbadi helpt al een paar jaar als vrijwilliger met vertalen en nieuwkomers wegwijs maken. ,,Ik ben dankbaar en wil teruggeven wat ik gekregen heb. Ik weet hoe waardevol het is om welkom geheten te worden. Buddy to Buddy zie ik als het middelpunt van de brug tussen mensen, waar we samenkomen en integratie mogelijk maken. Mijn droom is dat iedereen, wat je kleur of achtergrond ook is, zich welkom voelt en kan meedoen. Ik geloof erin, dus daar blijf ik me voor inzetten.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met gemeente Amersfoort.

Door: Thijs Tomassen