|

“Het draait om elkaar begrijpen, respecteren en samen plezier maken”

Marjon wilde al langer iets betekenen voor nieuwkomers, maar vond nooit echt iets wat bij haar paste. “Ik had de moed al een beetje opgegeven, tot ik Buddy to Buddy tegenkwam op de website van M-pact. Ik heb meteen de telefoon gepakt en met Natasja gebeld voor meer informatie. Het sprak me direct aan. Dus trok ik de stoute schoenen aan en ging naar het Buddycafé. Al snel merkte ik hoe fijn nieuwkomers het vinden om eens andere gesprekken te voeren met ‘echte’ Nederlanders, in plaats van alleen met officiële instanties.”

Afgelopen oktober werd Marjon gekoppeld aan Nimet. Nimet: “Ik hoorde over dit project via een vriendin en was meteen enthousiast. Ik wilde graag een vriendschap sluiten met een Nederlander, zodat ik het land beter kon leren kennen en mijn Nederlands kon verbeteren. Daarnaast leek het me mooi om mijn eigen cultuur te kunnen delen.” Marjon twijfelde eerst nog even of buddy zijn iets voor haar was. “Ik ben totaal niet sportief, maar wel creatief en ik hoorde dat er veel sportieve activiteiten werden gedaan. Toch besloot ik ervoor te gaan. En hoe leuk: er was een match! Met Nimet!”

Bijzondere klik

Tijdens het feestelijke matchingsdiner ontmoetten Marjon en Nimet elkaar voor het eerst. Nimet: “Vanaf het eerste moment voelde ik me meteen op mijn gemak bij haar. Het was alsof we elkaar al jaren kenden.” Marjon: “Na een paar minuten ontdekten we dat we veel gemeenschappelijke interesses en hobby’s hebben. Nu wordt er zelfs gekscherend gezegd dat wij niet het goede voorbeeld zijn, omdat we het té leuk, té gezellig hebben en een té goede match zijn.” Nimet: “Voor mij was onze eerste ontmoeting perfect. Ik was zo blij, want ik voelde direct dat we eindeloos veel gespreksstof zouden hebben.”

Lekkerste koffie 

Een van hun gezamenlijke missies is het ontdekken van de gezelligste koffietentjes met de lekkerste koffie in Enschede. Marjon: “Maar het belangrijkste is het samen kletsen. Over van alles: hobby’s, kinderen, een beetje politiek, opvoeding, schoolkeuzes en werk. De gesprekken lopen vanzelf, ondanks de soms merkbare taalbarrière. Nimet begrijpt en spreekt al goed Nederlands, maar soms is het lastig om precies uit te drukken wat ze bedoelt. Andersom geldt dat ook voor mij. Toch vullen we moeiteloos uren met onze gesprekken, natuurlijk onder het genot van een kopje koffie.”

Nimet: “Wat me ook veel deed, is dat Marjon mij en mijn gezin thuis uitnodigde voor een etentje en speciaal voor ons had gekookt. We hebben zelfs samen een breiworkshop gevolgd bij Stichting Ebru. Dat was echt heel leuk.” Marjon: “We leren veel over elkaars cultuur. Ik vind het geweldig om nieuwe dingen te begrijpen, te ontdekken en zelfs te proeven. Wat ik het mooiste vind, is dat we echt van elkaar leren en elkaar respecteren.”

Ebru-kunst maken

Voor Nimet en Marjon draait buddy zijn om plezier maken, samen leuke dingen doen en echt contact hebben. Nimet: “Als je openstaat voor andere culturen en persoonlijkheden, is buddy zijn niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. Ik wil graag nieuwe dingen ontdekken en meer leren over de cultuur van het land waar ik woon. Het is bijzonder dat er in Nederland vrijwilligers zijn die dit mogelijk maken.” Marjon: “Buddy zijn is een verrijking voor ons allebei. Veel nieuwkomers zitten in een isolement, en dat is niet goed voor ze. Integreren gaat om veel meer dan alleen de taal leren en een inburgeringscursus volgen. Het gaat om écht contact en erbij horen.”

Marjon en Nimet zitten zeker niet stil. Marjon: “We gaan nog samen baklava maken, een iftar bijwonen tijdens de Ramadan en een paar keer naar Stichting Ebru in Hengelo om te handwerken.” Nimet vult aan: “We willen daar ook een workshop volgen over de Turkse Ebru-kunst, die een belangrijke plek heeft in onze cultuur.” Marjon lacht: “En uiteraard… nog veel meer koffiedrinken!”

Saamhorigheid

Marjon: “Nieuwkomers hebben vaak al een zware, onmenselijke reis achter de rug voordat ze hier komen. Niet omdat ze dat leuk vonden, maar omdat ze geen keuze hadden. Er bestaan zoveel vooroordelen, maar om écht te weten hoe het met iemand gaat, is het belangrijk dat ze lieve, fijne mensen ontmoeten en samen leuke dingen kunnen doen.

Voor mij draait het vooral om elkaar beter begrijpen, saamhorigheid voelen en respect hebben voor elkaar. De wereld zou er zoveel mooier uitzien als we elkaar accepteren zoals we zijn. Leven en laten leven, ongeacht wat dan ook.”

Geschreven door: Willemijn Roodbol