|

 “Wanneer we samen zijn, voelt het net als thuis, met onze vriendinnen in Colombia”

Na het horen van enthousiaste verhalen van hun klasgenoten, besloten vriendinnen Roos en Marijn zich in april samen aan te melden als buddy’s bij Buddy to Buddy. De eerste ontmoeting met hun buddy’s stond gepland tijdens een matchingsdiner bij Bio Pizza. Ze werden gekoppeld aan de twee zussen yujeinis en Jeneilis die samen met hun ouders in Nederland zijn komen wonen. 

Alle vier de meiden zeiden dat ze het spannend vonden toen ze nog niet wisten wie hun buddy was. Roos zei:”Straks ontmoet je iemand en klikt het helemaal niet, dat vond ik wel een spannend idee”. 

Tijdens het matchingsdiner zaten Roos en Marijn samen met Jeinelis en Yujeinis aan een lange tafel vol jongeren. De sfeer was direct ontspannen en al snel vulde de ruimte zich met gelach en vrolijk geklets. Het ijs was snel gebroken en vanaf dat moment wisten ze dat het goed zat.

Sindsdien spraken de meiden regelmatig met elkaar af. Altijd met zijn vieren, en altijd iets anders leuks om te doen. Ze gingen picknicken in het park, speelden spelletjes in het Buddycafé en nodigden elkaar uit voor etentjes. Het waren steeds gezellige momenten waarop de meiden samen lachten, praatten en elkaar beter leerden kennen.

Eén van de hoogtepunten van hun tijd samen, zo vertelde Marijn later, was toen Jeinelis en Yujeinis hen uitnodigden voor een verjaardag. Het was een Colombiaans feest met een piñata, heerlijk eten en natuurlijk veel dansen. Roos herinnerde zich hoe bijzonder het voelde. “We werden zo hartelijk ontvangen, alsof we al jaren vrienden waren,” zei ze. “Iedereen was zo open en lief, ondanks dat we nog niemand kenden, voelden we ons meteen thuis.” Het was een ervaring die Marijn zelfs de leukste verjaardag van haar leven noemde.

Door al die momenten samen leerden de meiden veel van elkaars culturen. “Het is mooi om te zien hoe verschillend we zijn opgegroeid, en toch begrijpen we elkaar zo goed,” vertelde Roos. “Je leert over andere gewoontes en normen, en dat is echt bijzonder.” Maar wat voor Jeinelis en Yujeinis misschien wel het meest waardevol was, was het gevoel van verbondenheid. “Wanneer we samen zijn, voelt het net als thuis, net als met onze vriendinnen in Colombia,” zei Jeinelis met een glimlach. Yujeinis knikte instemmend en voegde eraan toe: “We genieten van de kleine dingen samen, dat maakt ons contact zo speciaal.”

Tijdens het eindfeest van hun buddytraject vertelde Jeinelis hoe jammer ze het vond dat het traject officieel voorbij was. Maar Marijn reageerde meteen geruststellend: “We blijven elkaar toch gewoon zien?”

Buddy to Buddy is altijd op zoek naar nieuwe Nederlandse buddies. Mocht dit verhaal je nieuwsgierig maken, wees welkom op de volgende informatieavond op 13 september in de huiskamer van Buddy to Buddy (Kerkhof 1a) om 19.30. Meer informatie is te vinden op www.buddytobuddy.nl/zutphen

Door: Misti Hietbrink