|

“Er is nog veel wat wij elkaar te bieden hebben”

Begin 2024 starte Alice met de allereerste ronde van Buddy to Buddy Leusden. Vooraf gaf ze aan dat ze de voorkeur had om aan een vrouwelijke buddy gekoppeld te worden van dezelfde leeftijd. In overleg is ze gekoppeld aan een AMV’er; dit bleek van beide kanten een fantastische match te zijn. Na afloop van de ronde deelt ze haar ervaringen. Wat hen betreft is gaat het buddy-contact zeker nog door.

“Het begon met een feestelijke verwachtingsvolle avond: een zaal vol enthousiaste Buddy to Buddy-mensen, nieuwkomers en Nederlanders. Wie wordt mijn maatje? Zodra wij elkaar in het oog kregen, kwam het gesprek vlot op gang. Mijn buddy was nog geen half jaar in Nederland en sprak al best goed Nederlands, en indien nodig vielen we terug op Engels (zijn 1e taal). Tegenwoordig is dat zelden meer nodig, want door zijn leergierigheid en inzet is hij met sprongen vooruitgegaan.
Door diezelfde eigenschappen hebben we veel van elkaar geleerd. Over ieders interesses, gewoontes, land van herkomst en cultuur. Ik ben mij meteen gaan verdiepen in Nigeria en zijn situatie als nieuwkomer. Dat vind ik één van de vele factoren die het buddyschap zo’n verrijking maken: het vergroot je wereld.

Verder hebben wij samen dingen ondernomen die ik met vriendinnen niet zou doen. Tijdens een picknick Jeugdjournaal kijken, een wedstrijdje kabelbaanslingeren in een lokale speeltuin, ons laten rondleiden op het bedrijf van mijn zus, bezoekje aan mijn collega’s in de zorg tijdens een zaterdagdienst en alle dieren aaien in het Paardenkamp in Soest. Behalve samen plezier hebben vind ik het heel fijn hem te helpen met praktische zaken en kennis te laten maken met mensen uit mijn omgeving. Als hij mij bezoekt speelt hij meestal voetbal met mijn buurjongetjes.

De eerste maanden zagen wij elkaar 1 à 2 keer per week. En hadden we veel WhatsApp-contact. Nu hij is verhuisd naar Leersum zien we elkaar iets minder en hebben we videobellen geïntroduceerd.
Onze Buddy to Buddy-periode hebben we afgesloten met een feestelijke bijeenkomst. Ons contact is mij dierbaar en willen wij graag voortzetten. Er is nog veel wat wij elkaar te bieden hebben.”