|

Hardlopen haalde Tamer uit een isolement

Tamer en Edwin zijn sinds april buddy’s en gekoppeld in de afgelopen hardloopronde. Met het Slotfeest deze week zit hun matchingstraject er bijna op, maar de mannen blijven elkaar zeker zien. Een mooi moment om te reflecteren, want ondanks de taalbarrière en het feit dat Tamer is overgeplaatst naar Rossum (Gelderland) willen ze elkaar zeker blijven zien.

Google Translate

Toen de voormalig aardrijkskundeleraar Tamer in 2022 zijn vrouw en drie kinderen achter moest laten in Turkije door de toenemende politieke druk en onveiligheid kwam hij – na twee andere azc’s – terecht in het AZC Leersum. Tamer: “Voor mij was dat echt een bevrijding door alle activiteiten die er te doen waren: zoals de hardlooptraining van Buddy to Buddy elke donderdag, maar ook mijn deelname aan de Uilentorenloop Leersum en andere hardloopevenementen. Van al deze activiteiten was de meest bijzondere om Edwin te ontmoeten, eind april 2024. Ik had geen idee hoe het zou zijn en wist niet wat ik kon verwachten.”

Edwin is (klassiek) violist en heeft zich opgegeven voor Buddy to Buddy omdat hij tijd over heeft in zijn drukke agenda en een maatschappelijke bijdrage wil leveren aan de Heuvelrug. “Ik deed veel aan hardlopen en vond het een leuke en laagdrempelige insteek. Tamer spreekt geen woord Engels en Nederlands, dus onze gesprekken gaan voornamelijk met behulp van Google Translate.” Omdat Tamer in het azc voornamelijk met Turkse mensen omgaat, gaat de taalles langzaam. Edwin: “Ik probeer hem te helpen met de taal leren. Tamer is zo’n interessante en intellectuele man en hij heeft zoveel te vertellen. Soms is het dan frustrerend als dat niet lukt.”

Livestream

De hardloopronde is speciaal voor buddy’s die het leuk vinden om samen te sporten. Elke donderdag zijn er collectieve hardlooptrainingen waar Edwin en Tamer ook aan mee hebben gedaan. Daarnaast hebben ze de afgelopen maanden meerdere bijzondere activiteiten ondernomen. Edwin: “We hebben al een aantal typische Nederlandse dingen gedaan, zoals pannenkoeken eten en Koningsdag vieren.” Tamer: “Een paar hoogtepunten voor mij waren naar de kermis tijdens Koningsdag, een bezoek aan kasteel Amerongen en naar een concert in Amsterdam voor mijn verjaardag.” Edwin: “En tijdens het museumbezoek was Tamer aan het livestreamen met zijn familie om hen mee te laten kijken, heel leuk!”

Verrijking

Tamer: “Het is heel belangrijk om een oprechte vriend dichtbij te hebben op een dag dat je niet lekker in je vel zit. Om even mee te kunnen praten en iemand die kan vragen hoe het met je gaat. Omdat ik ver weg ben van mijn familie, in moeilijke omstandigheden en in een andere cultuur, waren Edwins oprechte vragen en interesse erg waardevol voor mij.” Edwin: “Ik vind het vreselijk dat Tamer al twintig maanden wacht op zijn gezin. De kamers in zijn huis zijn al verdeeld voor als zij naar Nederland mogen komen. Ik ben heel blij om te horen dat onze vriendschap hem goed doet en dat ik er voor hem kan zijn.”

Edwin en Tamer zien de toekomst positief in. Tamer: “Als mijn gezin komt, wil ik onze vriendschap voortzetten door Edwins gezin bij mij thuis te ontvangen. Ik wil de band die we hier hebben opgebouwd graag voortzetten in de toekomst. Edwin heeft me opnieuw laten zien hoe waardevol het is om nieuwe mensen te ontmoeten, juist als het niet zo goed met je gaat.” Edwin: “Door de verhuizing zien we elkaar nu wat minder, maar we gaan zeker ons best blijven doen om elkaar minstens één keer per maand te zien. Buddy zijn is een verrijking voor allebei onze levens.”

Door: Willemijn Roodbol