|

Artikel BredaVandaag

Nieuwe ronde gaat starten: Buddy to Buddy koppelt vluchtelingen aan Bredanaars

Door: Hanneke Marcelis ma 12 aug, 08:00 Algemeen

BREDA – In september start Buddy to Buddy weer met een nieuwe matchingsronde. Buddy to Buddy Breda koppelt Bredanaars aan nieuwkomers die hun land van herkomst noodgedwongen moesten verlaten. Samen bouwen zij een band op en hebben ze vier maanden lang minstens één keer in de week contact. Buddy to Buddy bestaat al ruim 7 jaar en maakte in die tijd al 1650 matches. 

Gelijkwaardig contact, van mens tot mens, dat is wat Buddy to Buddy beoogt. “Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard verlaten. Dat laat je niet onberoerd. Eenmaal in Nederland moeten zij een nieuw bestaan opbouwen. Dit is niet makkelijk als je in een totaal vreemde omgeving terecht komt. Veel nieuwkomers begeven zich in een sociaal isolement, soms nog jaren na inburgering. Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan”, legt de organisatie van Buddy to Buddy uit.

De match

Buddy to Buddy Breda is opgericht in 2017 en heeft sindsdien meer dan 1650 matches gemaakt tussen stadsgenoten en nieuwe Bredanaars. Het traject duurt 4 maanden, maar veel buddy’s zien elkaar jaren later nog. “De kracht zit hem in het maken van de juiste match. Voordat een ronde start is er veel aandacht voor de Buddy’s in spe. Tijdens een informatieavond wordt uitgebreid uitleg gegeven over het traject. Er wordt zoveel mogelijk informatie te verzamelen over interesses, hobby’s en matchvoorkeuren en op basis hiervan wordt de ideale match gemaakt.”

Word buddy

Iedereen kan meedoen, jong, oud, alleen of als gezin. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor in een periode van 4 maanden 1 keer per week contact te hebben en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. “Het traject vangt aan met een feestelijk matchingsdiner op een iconische plek in de stad. Naast het 1-op-1 contact tussen de buddy’s organiseert en faciliteert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van buddybegeleiders en er zijn intervisiemomenten (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. En veel Buddy’s blijven onderdeel van de community. Iedereen is welkom in de huiskamer op het Edisonplein (Christiaan Huygensstraat 52) Twee keer per week is er een huiskamermoment,  met koffie, thee en koekjes, er worden spelletjes gespeeld of is er een interessant gespreksonderwerp.”

Informatieavond 20 augustus

Op 20 augustus is de informatieavond voor de aankomende ronde. Het begint om 19.30 uur in de huiskamer aan het Edisonplein (Christiaan Huygensstraat 52). Mensen die de informatieavond willen bezoeken, nu al weten dat ze buddy willen worden of het initiatief op een andere manier willen steunen kunnen hun interesse kenbaar maken via breda@buddytobuddy.nl of aanmelden via de ‘word buddy’ knop op www.buddytobuddy.nl/breda.

Lees het artikel ook hier: https://www.bredavandaag.nl/algemeen/algemeen/424441/nieuwe-ronde-gaat-starten-buddy-to-buddy-koppelt-vluchtelinge

En vergeet ons niet te volgen op facebook en instagram 😊

Tot snel 💛