|

Liefde voor het gezin en elkaar, het verhaal van Karen en Leontien

“Onze vriendschap staat mij toe authentiek en tegelijkertijd kwetsbaar te zijn, zonder angst voor oordeel.”

Leontien (43) en Karen (35) zijn buddy’s in deze ronde. De liefde voor hun gezin is een grote gemene deler en daarnaast is er nog zoveel meer. Lees mee over hoe hun vriendschap ontstond en wat ze in de tussentijd al samen hebben beleefd.

De eerste ontmoeting was bij het matchingsdiner. De dag van de ontmoeting bleek Leontien toch een beetje zenuwachtig. Ze vertelt: ‘Iedereen werd door naambordjes aan elkaar gelinkt en ik was al aan het speuren of ik mijn buddy kon vinden. Ik had haar in de peiling en ze was nog druk met het verwijderen van haar sticker. Vervolgens ben ik vlak naast haar gaan staan en daardoor keek ze op naar mij. Gelijk toverde het een lach op ons gezicht en gaven we elkaar een knuffel. Hoe gek het misschien klinkt, ik voelde direct een klik en wist: dit zit goed!’

En niet alleen Leontien staat er zo in, Karen gaf aan dat ze ook gelijk verbinding voelde, een gevoel van vertrouwdheid. Iets wat we als team van Buddy to Buddy Deventer, alleen maar durven dromen.

Verwondering

Het buddykoppel ziet elkaar geregeld en maakt verschillende uitstapjes. Maar ze zijn bijna nooit alleen en betrekken beide hun gezin erbij. En ook dat blijkt een goede match. Leontien heeft twee kinderen en Karen drie. De oudste dochter van Karen, Paola, doet ook mee als buddy in deze ronde. Zo zijn ze met de gezinnen naar de Ulebelt en Burgers Zoo geweest. Bij Burgers Zoo werd deze onderstaand, prachtige foto gemaakt. Leontien zag de verwondering in de ogen van de kinderen en kreeg de vraag van Karen of er echt olifanten waren. En bij het zien van de oceaan werd er veelvuldig ‘ooh en aah’ geroepen, iets wat Leontien niet snel zal vergeten. ‘Wat voor ons vanzelfsprekend is, geldt niet altijd voor een ander,’ beaamd ze.

Karen voegt daaraan toe: ‘Vanaf moment één dat we bij Burgers Zoo binnenkwamen hing er opwinding in de lucht. De kinderen wilden graag hun favoriete dieren zien. Toen we de dieren daadwerkelijk van dichtbij zagen was het best spannend en waren we vooral verwonderd. Er waren veel dieren als pinguïns, giraffen en haaien die wij alleen kenden van tv.’ Des te mooier dat zij dit samen konden delen. En dit plezier kwam niet alleen van de dieren, maar vooral van het gezelschap. Nadat ze alle dieren hadden gezien, streken ze neer op een fijne plek met uitzicht op de speeltuin. Terwijl de kinderen zich daar vermaakten, dronken de volwassenen samen een drankje terwijl ze ontspannen, leuke gesprekken voerden.  

Waardering

We vroegen aan beide wat ze waarderen aan elkaar.

Leontien: ‘Ik waardeer aan Karen dat ze open en positief is. Daarnaast doet ze enorm veel moeite om de Nederlandse taal te leren. En ik vind haar enorm dapper, dat ze haarzelf en gezin een veilige plek gunt.’

Karen: ‘Onze vriendschap staat mij toe authentiek en tegelijkertijd kwetsbaar te zijn, zonder angst voor oordeel. Daarnaast hou ik erg van de manier waarop Leo het leven ziet, het is alsof ik een frisse wind krijg in mijn manier van dingen begrijpen. Haar positieve perspectief inspireert me en laat me de realiteit met nieuwe ogen zien.’

Het is fijn om te horen dat er zo’n goede klik is tussen hen. En natuurlijk gaat dit, zoals bij vele buddy’s, gepaard met aftasten en elkaar leren begrijpen. Je hebt immers verschillende culturen, achtergronden en taal. Toch zijn beide het er over eens dat het je wereld groter maakt. Zo is Leontien een blijer mens en daarnaast bewuster en dankbaarder over de positie en leefomgeving waar ze in is opgegroeid. Zij vindt dat er ‘gewoon’ zijn voor iemand, die nieuw is in ons land, een verschil kan maken. Voor Karen is deze nieuwe vriendschap een constante herinnering dat, hoewel paden verschillend zijn, hun zielen een ontmoetingspunt kunnen hebben waar ze samen kunnen bloeien. Wij hadden dat niet mooier kunnen zeggen.

De kracht van de vriendschap

Deze vriendschap zorgt ervoor dat er andere gesprekken ontstaan met mensen uit je omgeving, één die je hele leven bij zal blijven en in een korte tijd enorm dierbaar is geworden. Een mix van emotionele verbinding, gemeenschappelijke interesses, humor, wederzijdse steun, open communicatie, gedeelde herinneringen en diversiteit in perspectieven.

Tot slot is het nog leuk te benoemen dat Leontien Paola, de dochter van Karen, helpt met het oefenen van haar examen Nederlands. En andersom Paola soms op de kinderen van Leontien past. Een mooi voorbeeld van wederzijdse steun. Wij hopen dat dit nog maar het begin is van een bijzondere vriendschap, toch nu al blijvende herinnering.

Door Leanne Enderink