|

“We hebben mooie gesprekken van mens tot mens”

Geert geeft begeleiding aan meerdere Syrische gezinnen. Hij helpt hen met praktische zaken en geeft taallessen. Geert: “Toen Buddy to Buddy op mijn pad kwam, werd ik geïnspireerd door de quote ‘strangers are strangers, until they meet’. Wat zou ik graag één stranger willen leren kennen. Niet via officiële hulpverlening zoals ik al deed, maar iemand écht persoonlijk leren kennen.” Via Buddy to Buddy Apeldoorn is Geert gekoppeld aan Abdul.

Abdul: “Ik heb me ongeveer een half jaar geleden opgegeven voor Buddy to Buddy om Nederlands te leren en de cultuur te leren kennen. Ook heb ik kennis gemaakt met de Nederlandse keuken, zoals oliebollen en friet.” Tijdens de eerste kennismaking hebben ze samen een spel gedaan om elkaar te leren kennen. Geert: “Ons eerste gesprek was meteen een half uur en we hadden een goede klik.”

Oprecht geïnteresseerd

Geert en Abdul zien elkaar regelmatig en hebben goed contact. Abdul: “We gaan samen wandelen, praten, naar het theater of fietsen.” Geert: “En vaak naar het Buddycafé. Het liefst samen, maar ook soms apart van elkaar. Het is ontzettend leerzaam om te horen hoe andere buddykoppels het doen en de activiteiten die zij ondernemen.” Dat Abdul al goed Nederlands spreekt helpt zeker mee aan de goede gesprekken die ze samen kunnen voeren. Abdul: “Ik vind de voorzetsels nog lastig en al die regels in de Nederlandse taal.” Geert vult lachend aan: “Er zijn in het Nederlands ook wel echt te veel uitzonderingen, dus dat snap ik heel goed.” Abdul gaat regelmatig naar een taalschool en werkt in de weekenden in het Oeigoerse restaurant Silk Road Uyghur in Amsterdam. Abdul: “Ik mis mijn eigen eten en ik ben blij dat ik hier kan werken.”

Geert: “Abdul is een hele bijzondere man. Hij is oprecht geïnteresseerd in alles om hem heen. Ook doet hij zijn uiterste best om zo snel mogelijk van uitkeringen af te komen en een zo normaal mogelijk leven te hebben in Nederland.” Abdul is Oeigoers en zijn vrouw en twee zoons zitten nog vast in Turkije. Geert probeert Abdul te helpen met onder andere de hereniging van zijn gezin. Geert is een christen en Abdul een praktiserende moslim. Geert: “Ik ga een keer op vrijdagmiddag mee naar de Turkse moskee. We hebben mooie gesprekken van mens tot mens over onder andere het doel op deze aarde. Het bezoek aan de moskee brengt ons denk ik nog dichter tot elkaar.”

Vrienden met Mehmet

Geert is naast buddy ook vrijwilliger in de Zorggroep Apeldoorn. Geert: “Via de vrijwilligerscoördinatrice kreeg ik te horen over Mehmet. Hij is een Oeigoerse man die in een verpleeghuis woont door zware hersenschade. Hij spreekt beperkt Nederlands en zat in een sociaal isolement.” Geert heeft Abdul en Mehmet aan elkaar gekoppeld en er is een bijzondere band tussen de drie mannen ontstaan. Abdul: “Ik ben blij dat ik Mehmet kan helpen en dat we met elkaar kunnen praten.” Geert vult aan: “Het Oeigoers is een onmogelijke taal en ik versta er helemaal niets van, maar toch vind ik het fijn om erbij te zijn als we met zijn drieën bij Mehmet afspreken. Desnoods ga ik met de verzorgers praten als de twee mannen zitten te kletsen.”

Door: Willemijn Roodbol

Geert en Abdul waren afgelopen zaterdag te gast bij RTV Apeldoorn om te vertellen hoe het is om buddy te zijn. Luister het item hieronder terug!