|

“Jij bracht mij terug bij muziek”

“Jij bracht mij terug bij muziek en gaf mij meer zelfvertrouwen om te zingen.” Dat is wat Reham Arabi antwoordde op de vraag wat ze van haar buddy geleerd had. Haar buddy Maaike antwoordde direct: “Jij mij ook”. De twee brachten de liefde voor het zingen weer bij elkaar naar boven.

Maaike de Waard en haar man Marcel Jansen gaven zich in februari samen op om opnieuw buddy te worden. Jaren geleden ontmoette Maaike haar eerste buddy. Er was nu weer ruimte in haar leven om een nieuw iemand te ontmoeten en te verwelkomen. In dezelfde periode kwamen Reham en Ashraf voor het eerst bij buddy to buddy in Zutphen. Nadat ze vanuit Syrië naar de Arabische Emiraten zijn verhuisd hebben ze hun weg vervolgd naar Nederland. Eenmaal in Nederland zijn ze meerdere keren verhuisd, waarna ze in Zutphen terechtkwamen. Ze verwachten in juni hun eerste kindje. Reham is architect en hoopt in Nederland opnieuw haar werk te kunnen uitoefenen.

Tijdens de maandelijkse potluck bij Buddy to Buddy ontmoetten Reham en Maaike elkaar. Ze wisselden nummers uit, niet wetende dat zij de week daarop gematcht zouden worden als buddykoppel. “We hadden het meteen gezellig en we maakten letterlijk een vreugdesprongetje toen we ontdekten dat we gematcht waren. De mannen waren ook blij!”

De eerste keer dat Maaike en Reham afspraken, was zonder hun mannen, om elkaar beter te leren kennen. Al snel kwam hun gedeelde liefde voor zingen naar voren. Om deze reden besloten ze om samen naar het Zutphen Zingt Werelds koor te gaan. Reham ging de eerste keer alleen naar de repetitie waar ze direct een solo mocht zingen. Er stond al een concert van het koor gepland en de twee spraken samen af om te oefenen voor het concert. Maaike coachte Reham, ze gaf haar tips en zelfvertrouwen om voor het publiek te durven zingen. Tijdens het concert zong Reham een prachtig Arabisch lied.

Het buddykoppel heeft samen drie repetities kunnen bijwonen, waarna Reham en Ashraf hoorden dat zij moesten verhuizen, het verdriet om Zutphen te moeten verlaten was groot. Binnen twee weken tijd moest het stel twee keer verhuizen, om uiteindelijk in hun tijdelijke woning terecht te komen. Beide keren hebben Maaike en Marcel geholpen met de verhuizing. Maaike vertelt hoe bewonderenswaardig ze hun veerkracht vindt: “iedere keer weer opnieuw moeten verhuizen en tóch zo positief blijven. Ze draaien alles om in iets positiefs en gaan door, dat vind ik enorm krachtig!” Reham vult aan dat het het allerbelangrijkst is dat zij en Ashraf samen zijn. “samen kunnen ze alles dragen” zegt ze.

Reham en Ashraf hebben een fijne eigen plek in de buurt van Utrecht. Ondanks het feit dat de buddy’s het directe contact missen hebben ze regelmatig contact en is Maaike al een aantal keer bij Reham en Ashraf op bezoek geweest. “Reham kookt dan altijd heerlijk! We delen allebei de liefde voor het bereiden van lekkere en bijzondere maaltijden. Helaas is het nu wat lastiger voor hen om naar Zutphen te komen, maar dat komt wel weer’ zegt Maaike

“Het is zo leuk: iedere keer als we elkaar zien ontdekken we nieuwe gelijkenissen zoals onze liefde voor koken en kunst” zegt Reham. “Het is een fijn gevoel dat iemand zo dicht bij ons staat, zoals familie”, vult haar man Ashraf aan. “Ook is Buddy to Buddy voor ons een fijne plek met bijzondere herinneringen. Ze gaven ons het vertrouwen om onze gender reveal party in de huiskamer van Buddy to Buddy te vieren, dit zullen we nooit meer vergeten.”

Door: Misti Hietbrink