|

Samen de cultuurverschillen overbruggen

Tijdens een gezellig matchingsfeest van Buddy to Buddy Apeldoorn hebben Paulien (37) en Maria (28) elkaar leren kennen. Waar zowel Paulien als Maria het allebei best spannend vonden in het begin, hebben ze de moed niet opgegeven en bouwen ze nu aan een mooie vriendschap ondanks alle cultuurverschillen.

Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan stads- of dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. De grootste gemeenschappelijke interesse tussen Maria en Paulien is dansen. Maria is twee keer mee geweest naar de hiphop les van Paulien. Maria komt uit Malawi en in Afrika is dansen een deel van de cultuur. Maria: “In Malawi volg je geen lessen, maar je danst hoe je zelf wil en je leert van elkaar op de dansvloer. Pasjes nadoen van een docent in een dansstudio is dus wel even wennen voor mij.” Paulien: “Een vriendin van Maria uit het AZC is ook een keer meegegaan naar de dansles. Het is een leuke en laagdrempelige manier om mensen samen te brengen.”

Honden

Paulien en Maria gaan vaak samen wandelen met Pauliens hond Nova en ze praten dan over het dagelijks leven. Maria: “Ik was eerst bang voor honden, maar Nova en ik zijn nu goede vrienden geworden.” Paulien en Maria leren veel van elkaars achtergrond en cultuur. Paulien: “Zo leerde ik van Maria dat je als achterlijk word gezien als je in Malawi met je hond over straat loopt en de hond in huis woont.” Maria: “Klopt, de honden wonen in de tuin en ze zijn er om je te beschermen. De meeste honden hebben ook geen naam, alleen misschien bij de rijkere mensen.” Hoe groot is dat verschil met Nederland waar de honden worden gezien als verlengstuk van het gezin, een naam hebben en op de bank mogen slapen.

Naast wandelen hebben de buddy’s een hoop leuke dingen samen gedaan. Maria: “We zijn naar de Intratuin geweest met Kerst, naar het Coda Museum en naar Paleis het Loo.” Paulien: “We wonen allebei in Osseveld en gaan dus iets leuks doen of lekker wandelen met Nova in het park. Voor Maria is het ook fijn om zo even weg te kunnen van het AZC.” Een huisgenoot van Maria uit het AZC zit ook bij Buddy to Buddy. Paulien: “Haar huisgenoot heeft een keer de hele ochtend in de keuken gestaan en toen hebben we met zijn allen samen geluncht. Heel gezellig en gastvrij.”

Vertrouwen

Buddy to Buddy organiseert een matchingstraject van vier maanden. Hierbinnen worden veel activiteiten georganiseerd zodat de buddy’s makkelijk kunnen samenkomen. Voor Paulien en Maria is het officiële traject nu voorbij en afgesloten met het eindfeest. Nu zien ze elkaar iets minder, maar houden wel veel contact en vragen hoe het met elkaar gaat. Voor Maria en Paulien voelt de vriendschap al heel vertrouwd. Paulien: “Wat ik als tip zou meegeven is dat je niet bang moet zijn om elkaar te ontmoeten en ga er vooral lekker op uit. Nu kunnen we makkelijk een uur samen kletsen op de bank, maar in het begin moet je elkaar eerst nog leren kennen.” Vooral activiteiten ondernemen en lol hebben, heeft Paulien en Maria echt geholpen. Paulien: “Als je samen iets gaat doen en erop uit gaat, is praten niet het belangrijkst.” Maria sluit zich hier volledig bij aan. “Geef het tijd en geef niet meteen op. En sta open voor elkaar en elkaars verschillende achtergronden.”

Door: Willemijn Roodbol