|

“Een extra bord op tafel is alles wat je moet doen”

Pas twee maanden geleden zijn Joanne en de Oekraïense Anastasia aan elkaar gekoppeld tijdens het matchingsdiner van Buddy to Buddy Amersfoort. Ondanks de korte periode hebben ze al veel dingen samen gedaan, zoals samen naar de bioscoop, een kunstexpositie bezoeken en ze hebben bij elkaar thuis gegeten. Anastasia vond Nederland al een erg leuk vakantieland en mede door Joanne begint het voor haar nu ook als thuis te voelen.

Tijdens het matchingsdiner kwam Joanne niet alleen, maar samen met haar man en dochter. “We zijn met het gezin buddy geworden. We hebben toen Anastasia ontmoet en mijn man heeft zijn buddy Othman uit Jemen toen ook ontmoet.” Samen met Othman, zijn vrouw, Joanne’s man en kinderen en Anastasia zijn ze een keer met zijn allen gaan eten. Een bijzondere mix van culturen. Anastasia: “We aten gegrilde kip, aardappelen en salade. Het was heel lekker en gezellig met zo’n grote groep.” Joanne: “We hebben toen ook het spel 30 seconds gespeeld. Dat was erg leuk, omdat iedereen op een andere manier, en soms heel creatief, een omschrijving van de woorden bedacht.”

Vestigen

In 2016 is Anastasia met haar gezin op vakantie geweest in Nederland en heeft vrienden in België. Anastasia: “Het was ongepland, maar stiekem wel onze droom om naar Nederland te verhuizen. We houden van fietsen en Nederlands eten, zoals haring en kaas. Ook vind ik de groene vlakke velden langs de snelweg met koeien en schapen leuk en iedereen spreekt Engels als tweede taal, erg handig.” Anastasia en haar gezin zijn nu anderhalf jaar in Nederland en Anastasia’s kinderen spreken de taal vloeiend.  Anastasia zelf spreekt de taal ook al erg goed. Joanne: “Ik zie aan Anastasia en haar gezin hoe gemotiveerd ze zijn om zich te vestigen in Nederland en alles te leren, zoals de taal en gebruiken. Anastasia weet ook meer leuke plekken in Nederland waar je naartoe kan gaan dan ik.” Deze tips worden vervolgens gedeeld op Anastasia’s Instagram.

Joanne leert Anastasia veel over de, ongeschreven, regels van het ouderschap in Nederland, bijvoorbeeld hoe het werkt met logeren en kinderfeestjes. Anastasia: “Een grappig cultuurverschil is dat Nederlandse mensen heel veel met elkaar praten. In Oekraïne houden we van samen eten, maar we praten dan niet continue met elkaar.”

Laagdrempelig

Anastasia: “Voor mij was de reden om me op te geven voor Buddy to Buddy dat ik meer wilde weten over hoe Nederlandse families wonen en wat ze doen in het alledaagse leven. Ook wilde ik graag meer mensen in Amersfoort leren kennen.” Joanne: “Ik heb me opgegeven als buddy omdat ik het leuk vind om de kring van mensen om mij heen uit te breiden, vooral ook met andere culturen. Gesprekken met niet-Nederlanders zijn echt een verrijking en erg leerzaam.” Beide buddy’s vinden het fijn dat het buddytraject laagdrempelig is en er niet veel van je word verwacht. Joanne: “Ook organiseert de stichting allerlei leuke activiteiten waar je gebruik van kan maken. Zoals de Buddytalk waar we afgelopen maandag heen zijn geweest. Daar hoor je hoe het traject bij de andere buddy’s gaat.” Anastasia vult aan: “En wees niet bang om met elkaar te praten en stel je open naar elkaar toe.” Joanne: “Een extra bord op tafel is alles wat je hoeft te doen, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Voor de dingen die je toch al leuk vindt om te doen, nodig je buddy gewoon uit!” Joanne doet aan bootcampen in het park en Anastasia gaat dan ook binnenkort een keertje mee. Anastasia: “En ik ga binnenkort de Oekraïense soep borsjtsj maken voor Joanne en haar gezin, want samen eten is altijd gezellig.”

Door: Willemijn Roodbol