|

“Buddy zijn is een mooie toevoeging in mijn leven”

Wat de buddy’s Edith en Ali uit Apeldoorn het liefste samen doen? Met hun handen in de aarde en alles leren over zaaien en oogsten! Edith is vrijwilliger bij De Stadsakkers en besloot Ali mee te nemen naar deze fijne plek. “Laatst hebben we als uitje samen knoflook gevlochten, omdat het ons leuk leek om een keer te proberen.”

Bijna een jaar geleden zijn Edith en de Turkse Ali aan elkaar gekoppeld tijden het matchingsdiner van Buddy to Buddy Apeldoorn. Ali: “Het is voor mij, en de andere nieuwkomers, een hele fijne organisatie om mensen te leren kennen. Daarnaast wilde ik graag de Nederlandse cultuur en gewoontes begrijpen.” Samen met zijn buddy Edith heeft hij eerst veel gewandeld en gepraat. Ali: “We hebben elkaar over onze achtergrond verteld en over mijn toekomst gepraat.” Edith: “We kunnen veel van elkaar leren en doen leuke dingen samen, zoals naar De Stadsakkers. Samen oogsten en op het land werken, zo mooi.”

Colakruid

Zowel Ali als Edith vinden het heel fijn om buiten bezig te zijn. Ali: “Hier zijn andere soorten fruit en groenten dan in Turkije. Ik heb bijvoorbeeld ‘colakruid’ leren kennen. Dat is een Nederlands kruid dat naar cola smaakt.” Edith lachend: “Daarnaast vinden we het ook leuk om dingen te doen met de andere buddy’s, zoals spelletjes spelen in het Buddycafé. Of af en toe eten met alle buddy’s bij elkaar. Alle culturen komen samen op zulke avonden.”

Kinderboekjes

Edith had een hoop oude kinderboekjes liggen. Ze zijn die boekjes samen gaan lezen om Ali te helpen met zijn Nederlands. Ali komt al goed uit zijn woorden en samen met Edith werken ze nu aan de Nederlandse grammatica. Edith: “Ali is heel gemotiveerd om Nederlands te leren en de cultuur te begrijpen. Alles is hier anders dan waar hij vandaan komt in Turkije en het is niet makkelijk om opnieuw te moeten beginnen.” Ali: “Toen ik naar Nederland kwam, was ik zenuwachtig over mijn toekomst. Ik vind het fijn om met Edith en andere buddy’s te wandelen en zo woordjes te leren. Zoals ‘het blad’ en ‘de bladeren’.” Edith: “Ik wil Ali een goed gevoel meegeven en hem helpen met vooruit kijken.”


Afgelopen tijd zien Ali en Edith elkaar iets minder, maar ze zorgen er wel voor dat ze elkaar niet uit het oog verliezen. Edith: “Desnoods sturen we even via WhatsApp wat berichtjes om te vragen hoe het gaat en zodra we beide tijd hebben, spreken we af.” Ali sluit zich hierbij aan en je ziet hoe erg ze op hun gemak zijn bij elkaar. Ali: “Ik heb veel geleerd van Edith en ik vind het bijzonder dat Nederlanders nieuwkomers willen helpen bij Buddy to Buddy.” Edith: “Er is al zoveel narigheid in de wereld. Het is goed om culturen op deze manier bij elkaar te brengen, zonder dat er iets tussenin staat zoals het geloof. Buddy zijn van Ali is een mooie toevoeging in mijn leven. Al heb je verschillende achtergronden, je kan toch één worden en Ali zit in mijn hart.”

Door: Willemijn Roodbol

Ali en Edith waren te gast bij RTV Apeldoorn om te vertellen hoe het is om buddy te zijn. Luister het item hieronder terug!