|

“Inmiddels ben ik niet meer verlegen”

De buddy’s Dana en Mehmet vonden het in het begin een beetje spannend, maar zodra ze zich beiden op hun gemak voelden is een mooie vriendschap ontstaan. Samen baklava eten, wandelen en naar een concert. Of drie uur kletsen en eten. Samen is leuker dan alleen!

Zowel Dana (45) als Mehmet (30) waren aan het begin van hun matchingstraject een beetje verlegen. Dana: “Ik vond het best spannend om op deze manier iemand te ontmoeten.” Mehmet: “Dana stelde me op mijn gemak en we hebben nu een goede vriendschap opgebouwd. We delen veel dingen over onze cultuur, maar ook praktische zaken en ervaringen.” Dana: “Mehmet en ik hadden al snel een goede klik en kunnen heel goed met elkaar praten. Hij heeft me verteld over zijn leven in Turkije.” Lachend: “maar de gesprekken schieten vaak alle kanten op.” Mehmet komt uit Turkije en woont nu 2,5 jaar in Apeldoorn. Mehmet: “In mijn thuisland werkte ik als advocaat. Momenteel ben ik bezig met het volgen van een cursus tot Data Engineer in Utrecht.”

Baklava

Mehmet en Dana nemen elkaar mee in hun leven. Dana is bij Mehmet thuis geweest voor Turkse thee en een maaltijd. Dana: “We zijn ook samen naar een Turks café gegaan om daar te snoepen van baklava.” Dana houdt erg van muziek en werkt voor een muziekensemble en een jazzorkest. Ze heeft Mehmet meegenomen naar het festival Roots in the Woods in Berg en Bos. Dana: “Heel leuk! We hebben samen een bandje bekeken en wat gedronken.” Mehmet: “Als we elkaar zien brengen we drie of vier uur samen door en praten we heel veel. Ik kan alles vragen en al mijn ideeën delen met Dana. Inmiddels ben ik niet meer verlegen, maar voel ik me relaxed en comfortabel.”

Tijdens het matchingstraject van vier maanden worden er vanuit Buddy to Buddy verschillende activiteiten georganiseerd om aan deel te nemen. Mehmet: “We hebben een keer samen gekookt bij een evenement en met andere buddy’s de dabke gedanst.” Dana lachend: “Mehmet heeft gekookt, ik heb daar duidelijk minder talent voor.” Meestal zien Dana en Mehmet elkaar ergens in de stad voor een drankje en een wandeling. Dana: “Laatst hebben we een mooie lange wandeling gemaakt bij Berg en Bos.”

Contact

Dana zag een advertentie van Buddy to Buddy voorbijkomen op Instagram. Dana: “Ik speelde al langer met het idee om vluchtelingen te gaan helpen. Toen ik deze advertentie zag, moest ik me wel opgeven! Het is heel leuk om een nieuwe vriend te maken, daarvan te leren en samen leuke dingen te ondernemen.” Mehmet vult aan: “Na onze verlegenheid in het begin hebben we nu hele goede gesprekken en het is leuk om je eigen cultuur met elkaar te delen en Dana te leren kennen.” In het begin spraken de twee vooral Engels met elkaar, maar nu alleen nog maar Nederlands zodat Mehmet goed de taal kan oefenen.

Dana en Mehmet besteden veel tijd met elkaar en er staat dus ook nog van alles op de planning. Een concert van het jazzorkest waar Dana voor werkt in mei en ze willen nog een keer samen naar de Apenheul. Mehmet: “En ik heb Dana uitgenodigd voor een Iftar bij mij thuis.” Dit is de traditionele maaltijd die na zonsondergang het vasten doorbreekt.

Een vriend van Dana had vanwege een verbouwing een aantal kastjes over die hij naar Mehmet heeft gebracht. Dana: “Die vriend werd meteen uitgenodigd om iets te drinken en was daarna heel enthousiast over de gezellige middag. Op die manier gaat contact leggen ook verder dan alleen tussen ons tweeën.”

Door: Willemijn Roodbol

Dana en Mehmet waren te gast bij RTV Apeldoorn om te vertellen hoe het is om buddy te zijn. Luister het item hieronder terug!