|

“Samen sporten is heel leuk en zorgt voor een goede band”

Mahrous en Michiel zijn gekoppeld in hardloopronde 5 van Buddy to Buddy Utrechtse Heuvelrug. Ondanks hun verschillende levensfases zijn de twee mannen opzoek gegaan naar raakvlakken in elkaars leven. Ze vonden dat met name in sport.

Michiel woont in Driebergen, is 41 jaar, werkend en een familieman. “Ik vind het leuk om in de natuur te zijn en te sporten, bijvoorbeeld mountainbiken of hardlopen. Ook voetbal ik een paar keer per jaar in een ‘oude mannen team’.” Sport is dan ook een reden dat Michiel zich heeft opgegeven voor de hardloopronde. “Samen sporten is heel leuk en zorgt voor een goede band.” Zijn buddy Mahrous is 26 jaar, woont in Odijk en hij studeert. “Ook ik hou erg van sport, ik help graag mensen en ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen.”

Vriendschappen

Mahrous begon wat sceptisch aan Buddy to Buddy. “Ik dacht dat ik de evenementen een beetje saai zou vinden, maar elke keer is het bijzonder en leuk. Ik dacht ook dat je alleen met je eigen buddy activiteiten zou ondernemen, maar ik heb juist heel veel mensen ontmoet.” Michiel sluit zich hier volledig bij aan. “Je hebt veel diverse gesprekken en ik heb door deze gesprekken meer begrip gekregen voor de verschillende situaties waar nieuwkomers mee te maken krijgen. Ook heb ik veel gelachen met iedereen en naast Mahrous mooie vrienden erbij gekregen.”

De mannen spreken helaas niet vaak af, omdat ze allebei erg druk zijn. Michiel: “We zitten in een andere fase in ons leven, maar als we elkaar zien is het altijd erg gezellig.” Mahrous: “Mijn relatie met Michiel is onvoorwaardelijk en hij voelt als een broer voor mij. Hij is altijd erg grappig en hij maakt me aan het lachen. Ik merk het leeftijdsverschil niet tussen ons.” Michiel: “We zijn gelukkig allebei enthousiast om nieuwe dingen te proberen en we kunnen van alles met elkaar bespreken.”

Suppen

Tijdens het matchingstraject hebben Michiel en Mahrous meegedaan met de wekelijkse hardlooptrainingen en aan de Maarten Maartenstrailrun hardloopwedstrijd van 20 kilometer. Ook zijn ze in de zomer een keer gaan suppen in Odijk bij Mahrous’ huis. Mahrous: “Ik vond suppen echt geweldig, vooral met het zonnige weer. Ik moet wel eerlijk toegeven dat Michiel beter kan hardlopen dan ik.” Michiel: “We houden allebei van voetbal, maar samen een balletje trappen is er nog niet van gekomen. Dat moeten we echt binnenkort gaan doen.”

De reden voor de mannen om zich op te geven als buddy was snel duidelijk. Waar het bij Mahrous draaide om meer te leren van Nederlanders en hun cultuur, was buddy worden voor Michiel een manier om zich nuttig te voelen. Michiel: “Ik heb verschillende keren in het buitenland gewoond en de gastvrijheid van de andere kant mogen ervaren. Dat maakte voor mij het verblijf in een ander land veel aangenamer. Ik hou van hardlopen en daarom was de hardloopronde voor mij een leuke en laagdrempelige manier om te kijken of buddy zijn iets voor mij is. Ik heb er geen moment spijt van en zou het zo weer doen!” Ook Mahrous sluit zich hierbij aan: “Als er een mogelijkheid is om mee te doen aan Buddy to Buddy, twijfel niet, maar meld je aan!”

Door: Willemijn Roodbol