|

“We hebben nog een hele lijst met dingen die we samen willen doen”

De Iraakse Arshad en Joeri zijn in matchingsronde negen gekoppeld. De jongens hebben het heel leuk samen, al veel van elkaar geleerd en een bijzondere band opgebouwd. Dit is iets wat ze niet hadden verwacht toen ze zich opgaven voor Buddy to Buddy, onder andere door de heersende vooroordelen. De broer en zusjes van Arshad zijn ondertussen ook buddy geworden en de families komen vaak bij elkaar over de vloer.

Arshad is ondertussen drie jaar in Nederland, maar het was lastig voor hem om Nederlandse vrienden te maken. Dit was de belangrijkste motivatie voor hem om zich aan te melden als buddy. Arshad: “Daarnaast wilde ik graag mijn Nederlands verbeteren en de Nederlandse cultuur beter leren kenen.” Arshad is gekoppeld aan de Apeldoornse Joeri. Joeri: “Ik wilde graag meer leren over andere culturen, zodat ik me ook meer met andere mensen kan inleven.” Beide jongens hebben al meerdere cultuurverschillen ontdekt, zoals het wel of niet hulp aanbieden als je bij iemand op bezoek bent of het geven van cadeaus op een verjaardag. Joeri: “In de cultuur van Arshad is het gebruikelijk om de cadeaus pas aan het einde te geven als je een leuke verjaardag hebt gehad. Dit vind ik een mooie gedachte.”

Vooroordelen

Joeri merkte dat hij zich ergerde aan het negatieve beeld dat soms wordt geschetst over nieuwkomers. “Mijn oma heeft Arshad ontmoet en zij wist eerst niet zo goed wat ze moest denken. Na de ontmoeting was zij positief verrast. Ze vindt dat hij goed Nederlands kan en heel beleefd is. Het is zo belangrijk dat er ontmoetingen plaatsvinden en de vooroordelen worden weggehaald bij de mensen die ze hebben.”

Joeri heeft al een keer eerder meegedaan aan een matchingsronde van Buddy to Buddy Young. “Ik heb toen maar één keer iets met mijn buddy gedaan. Dit kwam door de pandemie, maar ook door zijn verslechterde thuissituatie. Ik probeerde me aan te sluiten bij andere buddy’s uit de matchingsronde, maar doordat er weinig mogelijk was door de coronacrisis lukte dat ook niet echt. Die ervaring heeft me wel afgeschrikt, maar ik wilde het toch nog een keer proberen. Het contact met Arshad liep bij de eerste kennismaking al soepel. Dit kwam deels omdat er nu de mogelijkheid was om mee te doen met activiteiten, maar ook omdat wij meteen al een hele goede klik hadden.”

Cultuur

Naast een mooie vriendschap hebben beide jongens een hoop van elkaars cultuur geleerd. Arshad: “Ik heb met name geleerd dat je in Nederland vrij je mening mag geven en dat de mensen hier gelijk zijn. In Irak is er meer hiërarchie, bijvoorbeeld tussen werkgevers en werknemers. In Nederland is dit niet het geval. Ik heb veel geleerd over de Nederlandse geschiedenis, met name bij het herinneringscentrum van het Apeldoornsche Bosch. En ik heb een hoop Nederlands geleerd van Joeri, zoals de woorden dadels, vijgen en fontein. Maar ook spreekwoorden zoals ‘alsof er een engeltje op je tong pist’. Ik hoorde ook dat Nederlanders niet gastvrij zijn, maar Joeri’s familie bewijst het tegendeel.”

Joeri: “Ik heb ook veel van Arshad geleerd. Naast de cultuurverschillen heb ik ook veel geleerd over het Jezidische geloof, daar wist ik namelijk nog niets over. Ik heb geleerd hoe trots de familie van Arshad op hem is en het verbaasd me hoe snel zij integreren in Nederland. Dat is zo leuk om te zien, zeker bij de jongere zusjes van Arshad. En ik heb kennis gemaakt met de Irakees-Koerdische keuken, zo lekker!”

Oude auto’s

Het officiële matchingstraject is voorbij, maar de vriendschap tussen Arshad en Joeri zeker niet. Joeri: “We hebben het heel leuk samen en we zien elkaar ook zoveel mogelijk. In de vakanties wat meer, maar met tentamens en drukke weken weer wat minder. We hebben nog een hele lijst met dingen die we samen willen doen, zoals naar het Louwman Museum. Arshad houdt erg van oude auto’s. Ook staat er een barbecue gepland met Arshads familie bij mijn familie thuis. En Arshad wil graag een ritje gaan maken in de oldtimer van mijn opa. Ik zit bij een orkest dus het lijkt mij heel leuk als Arshad een keer bij de uitvoering kan zijn. En we gaan een weekendje naar Vlieland!”

Zowel Arshad als Joeri zouden Buddy to Buddy aanbevelen bij anderen. Arshad: “Buddy to Buddy helpt om in contact te komen met Nederlanders en dit is zo belangrijk als je je hier thuis wil voelen. Er zijn ook veel leuke activiteiten die worden georganiseerd. Mijn zusjes en broer zijn ondertussen ook buddy geworden.” Joeri: “Ik ben ook ontzettend blij dat ik me nog een keer heb opgegeven om buddy te worden. Het heeft ons allebei veel opgeleverd en we hebben een bijzondere vriendschap gekregen.”

Geschreven door Willemijn Roodbol

Arshad en Joeri waren zaterdag 24 januari 2024 te gast bij RTV Apeldoorn om te vertellen hoe het is om buddy te zijn. Luister het item hieronder terug!