|

“Toen ik hoorde dat ik werd gematcht aan twee zussen vond ik het extra leuk”

Evi (22) heeft niet één, maar twee buddy’s! Namelijk de zussen Inas (23) en Amal (19) uit Irak. De drie meiden zijn net klaar met hun officiële matchingstraject  van vier maanden en zijn een mooie vriendschap aan het opbouwen. Amal: “Door Evi leren we steeds meer Nederlandse woordjes en met haar kunnen we lekker kletsen.”

Amal en Inas hebben Buddy to Buddy leren kennen door iemand van de gemeente Bronckhorst die hen hierop wees. Evi door haar familie: “Mijn vader kwam een keer thuis met een flyer van Buddy to Buddy en het voelde als de uitgelegen kans om me aan te melden. Ik heb veel interesse in andere culturen en ik vind het leuk om contact te maken met andere mensen. Toen ik hoorde dat ik werd gematcht aan twee meiden vond ik het extra leuk.” Evi, Inas en Amal zien elkaar om de paar weken, ze hebben natuurlijk wel drie agenda’s om rekening mee te houden. Evi: “Soms zien we elkaar wat meer en soms wat minder. Ik heb toevallig stage gelopen op de school waar zij naar school gaan, dus toen zagen we elkaar weer wat meer.”

Pannenkoeken

De zussen Inas en Amal wonen nu bijna een jaar in Hengelo. De drijfveer om zich op te geven voor Buddy to Buddy was de taal leren, de Nederlandse cultuur begrijpen en de Nederlandse keuken leren kennen. Amal: “Buddy zijn van Evi is echt goed voor ons. We leren zoveel van haar en we doen veel samen zoals wandelen, eten, kletsen en winkelen.” Evi: “Het is allemaal heel gezellig. Het zit bij ons vooral in de kleine dingen, lekker afspreken en bij elkaar over de vloer komen. Amal en Inas zijn nu bij mij en ik heb net pannenkoeken voor ze gebakken.” Inas: “Het was de eerste keer dat wij dat aten, zo lekker!” Evi: “Ook zijn we laatst samen gaan shoppen in Zutphen, ook heel leuk.”

Een grote overeenkomst tussen de drie meiden is koken. Amal: “Mijn hobby is koken, maar Inas haar hobby is eten. Ik maak het, zij eet het op, haha.” De meiden moeten lachen en Inas herkent zichzelf hierin. Inas: “Daarnaast vind ik het heel leuk om met make-up bezig te zijn.” Amal: “En ik vind het ook heel leuk om boeken te lezen en muziek te luisteren.” Amal wil graag naar de universiteit zodra ze haar Nederlandse taalles heeft afgerond. Haar droom is om advocaat te worden. Inas wil later carrière maken als make-up artist of fotograaf. Evi studeert momenteel psychologie. Ze heeft ook meegedaan aan het Buddy to Buddy MDT-traject (maatschappelijke diensttijd). Hierbij zetten jongeren zich in voor de organisatie. Evi: Ik vond dit heel leuk om te doen en ik heb geholpen met het organiseren van het vorige eindfeest.”

Naast de fijne vriendschap die is ontstaan leren ze alle drie heel veel van elkaar. Evi: “Inas en Amal leren woordjes van mij, maar ik leer ook woordjes van hun. Ik zeg dan hoe iets in het Nederlands heet en zij leren mij het dan in het Koerdisch.” Ook is er een grote uitwisseling van cultuur en gewoontes. Evi: “Toen ik bij hen thuis was heb ik echt heerlijk Iraaks gegeten en meer geleerd over hun thuisland.” Amal: “Eten is wel een terugkerend thema. Naast alle woordjes leren we van Evi ook de Nederlandse keuken kennen.” Evi: “Volgende keer maak ik boerenkool, haha.”

Door: Willemijn Roodbol