|

 “Geïnspireerd door mijn oma ben ik buddy geworden”

Lotte (18) is student pedagogiek aan de HAN in Nijmegen. Vanuit haar studie moest ze vrijwilligerswerk doen en geïnspireerd door haar oma kwam ze bij Buddy to Buddy Amersfoort terecht. Haar buddy Maha (22) voelt zich steeds meer thuis in Nederland door de vriendschap met Lotte met wie ze samen kan wandelen, kletsen en koken.

Begin november zijn Lotte en Maha gematcht tijdens het Matchingsdiner. Lotte: “Mijn oma heeft Nederlandse taalles gegeven aan vluchtelingen en vertelt daar altijd mooie verhalen over. Het is goed om zo op bredere vlakken mensen en culturen te leren kennen én iets goeds te kunnen doen voor een ander.” Lotte haar schoolopdracht is nu voorbij, maar buddy’s blijven de twee meiden zeker. Maha komt uit Jemen en is nu anderhalf jaar in Nederland. Maha: “Ik heb al een stukje stabiliteit gevonden hier. Ik ga drie dagen per week naar de taalschool en ik loop twee dagen stage bij Itzinya Amersfoort.” Itzinya begeleidt migranten met onder andere coaching en het vergroten van hun zakelijke netwerk.

Levensfase

Lotte woont sinds kort de helft van de week op kamers in Nijmegen. Daardoor is het wat moeilijker plannen om elkaar te zien, maar idealiter zien ze elkaar eens in de twee weken. Wat de meiden met name doen samen is lekker ergens koffie drinken en wandelen door Amersfoort. Maha: “Lotte is ook een dag bij mij thuis geweest en toen hebben we gekookt en een film gekeken. Het was echt een leuke dag.” Lotte: “In de toekomst willen we wel wat grotere activiteiten plannen, zoals een dagje naar een andere stad.”

Juist het zijn van een jongere buddy geeft volgens de meiden extra voldoening. Lotte: “Je leert nieuwe mensen en culturen kennen. Ook kan je echt iets voor een ander betekenen, omdat we allebei nog zo jong zijn en in dezelfde levensfase zitten.” Maha sluit zich hierbij aan. “Vooral nieuwkomers voelen zich echt thuis door hun buddy. We hebben weinig Nederlandse vrienden en kennen de cultuur nog niet goed. Ik voel me meer thuis in Nederland als ik met Lotte iets leuks doe.”

Communiceren

De belangrijkste les die Lotte en Maha hebben geleerd tijdens hun matchingstraject is goed blijven communiceren. Lotte: “Ondanks onze drukke agenda’s kan je elkaar wel af en toe even appen om te vragen hoe het gaat. Ook kun je beter eerlijk zijn als je moet afzeggen of het te druk hebt om een nieuwe afspraak te plannen.” Maha: “We zijn inderdaad allebei druk, dus dan is het geen probleem en begrijpen we elkaar. Lotte: “Ook weten we van elkaar dat we elkaar graag vaker willen zien en dat we niet afzeggen omdat we geen zin hebben. No hard feelings.”

Maha: “Ik dacht dat Nederlanders allemaal hetzelfde type waren, bijvoorbeeld dat ze allemaal gerechten eten zonder kruiden. Met Lotte is alles anders en door haar leer ik dat er verschillende typen Nederlanders zijn.” Lotte lachend: “Ja, ze bedoelt de wat meer ouderwetse mensen.” Lotte en Maha bespreken alles met elkaar: school, relaties, hun thuissituaties, reizen et cetera. Lotte: “Het is sowieso heel interessant om over elkaars cultuur te praten. Zo kom je nieuwe dingen te weten en leer je over alle verschillen tussen Jemen en Europa.”

De grootste tip van Lotte en Maha als je nieuwe buddy’s bent: blijf met elkaar verbonden. Lotte: “Dat zijn dus even die appjes sturen en goed blijven communiceren. Bespreek ook wat elkaars verwachtingen zijn.” Maha: “In het begin is het natuurlijk spannend, maar je kan er zoveel uithalen. Ik twijfelde in het begin om buddy te worden, omdat ik dacht dat ik te weinig tijd zou hebben. We hebben dit goed met elkaar besproken en kwamen erachter dat we daarin heel erg op elkaar lijken. We proberen elkaar zoveel mogelijk te zien en tussendoor houden we altijd contact.” Lotte: “Verlies elkaar niet uit het oog, ook niet als je elkaar even wat minder ziet.”

Door: Willemijn Roodbol