|

“De basis voor een hechte vriendschap is gelegd”

De vriendschap tussen Julia en Ehab bloeide op door hun gezamenlijke passie voor kunst, cultuur en reizen. Ze ontmoetten elkaar via de stichting Buddy to Buddy in Amersfoort. Een traject dat nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond voor vier maanden koppelt aan Nederlandse stadsgenoten. Dit op basis van vriendschappelijk contact en gemeenschappelijke interesses.

Zodra Ehab te horen krijgt in Amersfoort te mogen wonen, na zijn tijd in het AZC, maakt hij vol enthousiasme plannen om zijn leven weer op te pakken. Ondanks dat hij nog niemand kent, heeft hij vertrouwen in zijn sociale karakter. Toch bleef het gewenste contact met zijn nieuwe stadsgenoten uit. Na een aantal maanden zonder succes, besloot hij zich aan te melden bij Buddy to Buddy Amersfoort, waar hij gekoppeld werd aan Julia.

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens het zogeheten Matchingsdiner, dé feestelijke start van het buddytraject. Hierna spraken ze wekelijks met elkaar af. Ze wandelden in het park, dronken koffie en aten samen. Zo leerden ze elkaars culturele achtergrond, de stad en natuurlijk elkaar beter kennen.

Hoewel het Buddy to Buddy traject formeel eindigt na vier maanden, blijven veel koppels, zoals Julia en Ehab, hun contact na afloop voortzetten. Inmiddels kennen ze elkaar twee jaar, is de basis gelegd voor een goede vriendschap en gaan ze nog geregeld met elkaar op stap. Beiden antwoorden bevestigend op de vraag of hun vriendschap blijvend is. Ehab vertelt dat ze, zoals wel vaker, vanavond samen zullen eten. “Ehab kookt dan Fattet Djaz,’’ zegt Julia enthousiast, “mijn favoriet!’’