|

“We zijn een groep, maar ook vier individuen”

“Waarom geef jij je niet ook op?” vroeg haar man David aan Emma toen hij zich opgaf bij Buddy to Buddy Rotterdam. Na een kort moment van twijfel omdat zij niet Nederlandse is, gaf Emma zich op en werd zij gekoppeld aan Ismet. David werd gekoppeld aan Ahmet, de beste vriend van Ismet. Het begin van een bijzondere vriendschap tussen de Nederlandse David, de Australische Emma en de Turkse Ismet en Ahmet.

De vier buddy’s zijn net officieel klaar met hun buddytraject van vier maanden. Vorige week zijn ze met zijn vieren naar het Van Gogh Museum in Amsterdam geweest en hebben ze vervolgens gegeten in een Turks restaurant van een vriend van Ismet en Ahmet die daar werkt. David: “Tijdens het matchingstraject hebben we vooral individueel afgesproken met onze buddy. We gingen wel met zijn vieren naar bijvoorbeeld het Buddycafé. Ahmet en ik hebben vooral veel gewandeld en gekletst. Terwijl Emma en Ismet meer activiteiten ondernamen buitenshuis, zoals uit eten gaan en naar musea.” Ismet en Ahmet zijn inmiddels bijna 2 jaar in Nederland en zijn twee handen op één buik. Ze hebben elkaar leren kennen in het asielzoekerscentrum en hebben nu allebei een woning in Rotterdam. David: “Ismet en Ahmet zijn echt beste vrienden. Ze trekken veel met elkaar op, zijn samen naar meerdere azc’s overgeplaatst en ze gaan elke week samen naar taalcafe en doen ook graag vrijwillegerswerk.”
 
Ismet en Ahmet zijn ook al bij Emma en David thuis komen eten. David: “Het was heel leuk met zijn vieren. Ismet en Ahmet kunnen allebei heel goed koken, dus we zijn met hen naar de Turkse supermarkt gegaan en toen hebben ze voor ons gekookt.” Lachend: “En we hebben daarna tot in den treuren Uno gespeeld.”

Jezelf zijn
 
In het begin was er tussen Ahmet en David nog een kleine taalbarrière, omdat Ahmets Engels en Nederlands beperkt is. David: “Ik vond dit wel spannend, maar ik ben wat dat betreft heel makkelijk en gebruik handen, voeten en Google Translate. Als we met zijn vieren afspreken is het wel makkelijk, omdat Ismet dan kan helpen met vertalen.”
 
David: “Je moet gewoon lekker jezelf zijn en dan merk je meteen of het wel of niet klikt. Wij hebben met zijn vieren een bijzondere band opgebouwd in een korte tijd. Het helpt ook dat Ismet en Ahmet echt willen integreren en een leven opbouwen in Nederland.” Beide hebben ze al veel zaken voor elkaar in Nederland, zoals een woning en ov-chipkaart. David: “Daardoor kunnen we echt focussen op leuke dingen doen en elkaar beter leren kennen. We zijn een groep, maar ook vier individuen. Als Emma niet kan, ga ik bijvoorbeeld wel gewoon naar het Buddycafé.”

Thuisland

Voor David heeft het buddyschap met Ahmet en Ismet nog meer gebracht dan vriendschap. David: “Door de verhalen van Ahmet begrijp ik pas de situatie in Turkije en hoe het is om als politieke vluchteling weg te moeten uit je land. Hoe het kan zijn als je thuisland dichtbij is, maar je niet terug kan met gevaar voor eigen leven.” David is samen met Emma meerdere keren in Turkije geweest met vakantie en ze volgen het nieuws, maar hij merkt dat alles door de verhalen door Ahmet en Ismet veel dichterbij komt. David: “We wonen in een wijk in Rotterdam met veel nationaliteiten om ons heen, maar mijn perspectief is echt veranderd door de vriendschap met Ahmet.”

Hollandse agenda


Is het niet moeilijk om momenten te vinden dat iedereen kan? David: “Het scheelt dat Ismet en Ahmet nog geen ‘Hollandse agenda’ hebben. Zij zijn daardoor flexibel en ik werk onregelmatig. Er is veel enthousiasme, dus we vinden het allemaal echt leuk om tijd vrij te maken.” De volgende activiteit is dan ook al gepland: een rondleiding door de Kuip.

Positiviteit is iets wat David en Ahmet heel erg in elkaar herkennen. David: “Ahmet is ondanks alles altijd blij en loopt rond met een glimlach op zijn gezicht. We laten elkaar in onze waarden en genieten van de bijzondere vriendschap die we hebben met zijn vieren.”

Door: Willemijn Roodbol