|

“We houden van geschiedenis en hebben samen een stadswandeling gedaan”

De Turkse Tahir wilde niets liever dan vrienden maken, nieuwe mensen leren kennen en zijn Nederlands verbeteren. Dankzij zijn buddy Elso is dit allemaal gelukt en hebben ze beide aan hun buddyschap nog veel meer overgehouden dan ze in eerste instantie hadden verwacht. 

Tijdens matchingsronde twee in september zijn Tahir en Elso aan elkaar gekoppeld. Elso: “Ik heb me opgegeven voor Buddy to Buddy, zodat ik iemand echt kan helpen. Een persoon met een naam en een gezicht.” Beide mannen waren een beetje zenuwachtig aan het begin van  hun buddytraject. Elso: “Ik vond het in het begin wel spannend, omdat ik geen idee had aan wie ik gekoppeld zou worden. Maar zodra ik Tahir ontmoette ging alles meteen heel soepel.” Tahir sluit zich hierbij aan. “Ik vond het ook spannend, maar we vonden elkaar meteen aardig en sindsdien zien we elkaar bijna elke week. We hebben al heel veel activiteiten samen gedaan, zoals naar de dierenarts voor Elso zijn kat en naar het Kröller-Müller museum.” Naast Elso heeft Tahir ook kennisgemaakt met zijn vrouw en kinderen. Tahir: “Ze willen mij helpen met alles waar ik hulp bij nodig heb. Ik ben ze allemaal echt dankbaar.”

Tahir is Koerdisch en daar spreken de buddy’s veel met elkaar over. Elso: “Ik heb al veel geleerd over de streek waar Tahir vandaan komt, de cultuur en de gebruiken uit Turkije. Dat maakt het voor mij ook heel leerzaam.” Omgekeerd heeft Tahir al veel geleerd over de Nederlandse taal en cultuur. Tahir: “Onze gedeelde interesse is geschiedenis. Elso heeft me oude plekken en gebouwen in Deventer laten zien tijdens een stadswandeling.” Een andere overeenkomst is dat Tahir en Elso beide voetbalfan zijn en ze gaan binnenkort samen naar Ajax kijken. Elso: “Tahir kan ook nog eens heel goed schaken. Hij veegt mij letterlijk het bord af, maar soms laat hij mij ook wel eens winnen.”

Elso en Tahir maken dankbaar gebruik van de Buddy to Buddy activiteiten. Elso: “Het is een makkelijke manier om elkaar beter te leren kennen. We zijn naar het Buddycafé geweest en hebben meegedaan met de Sinterklaasavond.” Tahir heeft nog geen verblijfsvergunning, dus dat maakt het lastiger om vooruit te plannen. Elso: “Wel willen we nog heel graag samen gaan koken, Tahir zijn specialiteit is linzensoep.” Tahir: “Ik hoop dat ik nog lang in Deventer mag blijven. Buddy to Buddy is een hele fijne organisatie voor mensen zoals ik. Ik voel me beter door de ontmoetingen en de mensen die ik heb leren kennen. Ik voel rust als ik bij Elso ben en ik voel me daardoor minder alleen.” Elso is zichtbaar geraakt door deze mooie woorden. “Voor mij is er een bijzondere vriendschap ontstaan. Ik heb veel respect voor Tahir en ik leer heel veel van hem.”
Tahir is Koerdisch en daar spreken de buddy’s veel met elkaar over. Elso: “Ik heb al veel geleerd over de streek waar Tahir vandaan komt, de cultuur en de gebruiken uit Turkije. Dat maakt het voor mij ook heel leerzaam.” Omgekeerd heeft Tahir al veel geleerd over de Nederlandse taal en cultuur. Tahir: “Onze gedeelde interesse is geschiedenis. Elso heeft me oude plekken en gebouwen in Deventer laten zien tijdens een stadswandeling.” Een andere overeenkomst is dat Tahir en Elso beide voetbalfan zijn en ze gaan binnenkort samen naar Ajax kijken. Elso: “Tahir kan ook nog eens heel goed schaken. Hij veegt mij letterlijk het bord af, maar soms laat hij mij ook wel eens winnen.”

Elso en Tahir maken dankbaar gebruik van de Buddy to Buddy activiteiten. Elso: “Het is een makkelijke manier om elkaar beter te leren kennen. We zijn naar het Buddycafé geweest en hebben meegedaan met de Sinterklaasavond.” Tahir heeft nog geen verblijfsvergunning, dus dat maakt het lastiger om vooruit te plannen. Elso: “Wel willen we nog heel graag samen gaan koken, Tahir zijn specialiteit is linzensoep.” Tahir: “Ik hoop dat ik nog lang in Deventer mag blijven. Buddy to Buddy is een hele fijne organisatie voor mensen zoals ik. Ik voel me beter door de ontmoetingen en de mensen die ik heb leren kennen. Ik voel rust als ik bij Elso ben en ik voel me daardoor minder alleen.” Elso is zichtbaar geraakt door deze mooie woorden. “Voor mij is er een bijzondere vriendschap ontstaan. Ik heb veel respect voor Tahir en ik leer heel veel van hem.”

Door: Willemijn Roodbol