|

“Gerda voelt als familie voor mij en helpt me met alles”

In oktober 2023 zijn Maram en haar dochter Dahab (7) gekoppeld aan Gerda als buddy’s bij Buddy to Buddy. Samen leren ze elkaar steeds beter kennen, ondanks de taalbarrière. “Snap je het Maram?” vraagt Gerda meerdere keren tijdens het interview. De betrokkenheid en het wederzijdse vertrouwen wordt meteen duidelijk.

Vaak spreken Gerda en Maram af onder schooltijd. Ze gaan dan samen ergens koffie drinken. In een café, op het azc of bij Gerda thuis. Maram: “Laatst hebben we pannenkoeken gebakken bij Gerda.” Gerda: “Dat was heel leuk. Samen met haar dochter Dahab, mijn kinderen en mijn man. Zaten we gezellig met zijn zessen aan tafel.” Ze proberen elkaar elke week te zien. Gerda: “Zodra we elkaar gezien hebben, maken we meteen een afspraak voor de volgende keer. Zo hebben we altijd alvast een afspraak staan, ondanks de drukke agenda’s.”

Zowel Gerda als Maram zijn bij Buddy to Buddy terecht gekomen via vrienden. Gerda: “Mijn zus werd buddy met haar gezin en gekoppeld aan een ander gezin. Ik vond het zo leuk tijdens een ontmoeting en ben daarna naar een informatieavond gegaan.” Maran woonde eerst in Zutphen en daar had ze ook een buddy. Maran: “Toen ik naar Beekbergen verhuisde heb ik me opnieuw aangemeld. Mijn buddy’s zijn echt mijn vrienden en Gerda voelt als familie voor mij. Ze helpt me altijd en met alles.”

Voor Gerda was het confronterend toen ze voor het eerst op het azc kwam waar Maram woont. “In Nederland zijn er veel verschillende meningen over het azc en ik vond het moeilijk om te zien hoe ze daar wonen met niets eigenlijk. Een troosteloos gebouw in het bos, ondanks de positieve sfeer die er binnen is.” Voor de buddy’s is het daarom fijn als Gerda Maram een uurtje mee kan nemen naar buiten en afleiding kan bieden. Gerda: “Het is een waardevolle vriendschap en ik vind het fijn om haar te kunnen helpen. Laatst nog ging ik mee toen ze een oogtest moest doen. Door het taalverschil vindt Maram het fijn als ik dan mee ga en dat doe ik met veel plezier.”

Wat Gerda heeft geleerd als buddy is geduld hebben en initiatief nemen. Gerda: “Het is niet dat Maram niets wil doen, maar door de taal, verlegenheid en zich niet willen opdringen vindt ze het moeilijk om dingen voor te stellen. Ik heb echt geleerd om me open te stellen en me te verplaatsen in haar. Al is het koffie drinken en met elkaar praten. Dat is al zo ontzettend waardevol en leerzaam voor ons allebei.”

Geschreven door Willemijn Roodbol

Gerda, Maram en Dahab waren te gast bij RTV Apeldoorn om te vertellen hoe het is om buddy te zijn. Luister het item hieronder terug!