|

“We hebben samen hele intellectuele gesprekken.”

Sinds vier maanden zijn Wouter (26) en de Turkse Aziz (27) een buddykoppel. Wouter: “Je hebt een primeur: dit is onze eerste foto samen!” De antropoloog en toekomstige psycholoog groeien steeds meer naar elkaar toe en zien elkaar elke week.

Door: Willemijn Roodbol

Aziz woont al een paar jaar in Nederland en studeert psychologie in Amsterdam. Aziz: “Via via ben ik in contact gekomen met Buddy to Buddy. Ik ben nieuw in Utrecht komen wonen en ik wilde hier graag nieuwe vrienden maken en mensen leren kennen.” Voor Wouter is dit ook de voornaamste reden. “Ik was op een beurs voor mijn werk en daar kwam ik de stand tegen van Buddy to Buddy. Het concept van iemand ontmoeten en gelijkwaardig behandelen sprak me heel erg aan. Let’s go.” Wouter begeleid in zijn werk nieuwkomers richting een passende studie of baan. “Ik wil Aziz met alle liefde helpen als hij hulp nodig heeft, maar dat is totaal niet onze band.”

Daten

Tijdens het Matchingsdiner konden Wouter en Aziz er niet bij zijn, maar dit hield beide mannen niet tegen om alsnog mee te doen. De eerste ontmoeting is dan natuurlijk wel een stuk spannender. Aziz: “Ik heb het nummer van Wouter gekregen tijdens een potluckdiner, maar ik vond het wel spannend om contact op te nemen. Ik had geen idee wie Wouter was, of het zou klikken en of hij een beetje dezelfde leeftijd had.” Wouter sluit zich hierbij aan: “Het voelde een beetje als een eerste date. Toen we met elkaar hadden afgesproken zat ik ook te kijken of ik je herkende en dan juist naar beneden kijken of niet. Lekker ongemakkelijk.”
 

Wouter en Aziz proberen elkaar elke week te zien om bij te kletsen en doen dan leuke dingen samen. Wouter: “We hebben samen hele intellectuele gesprekken, als ik het zo kan zeggen. Aziz is een hele slimme jongen en ik leer veel van hem. We hebben laatst nog lang gepraat over verschillen in daten in onze culturen, over religies en onderwijssystemen.” Aziz lachend: “Ik heb geleerd wat een eventuela betekent, namelijk als je gaat daten en het kan eventueel iets serieuzer worden.” Ze moeten allebei lachen. Aziz: “We zijn heel open en spontaan. Mijn cultuur is heel spontaan en ik ben het niet gewend om afspraken te maken. In Nederland werkt iedereen echt met strakke planningen. Wouter is het gemiddelde, dat is heel fijn.” Wouter: “Ik doe in ieder geval mijn best. Wij hoeven niet onze agenda’s erbij te pakken, maar we appen elkaar aan het begin van de week en vinden zo een avond. Medium spontaan zijn we.”

Wouter: “We hebben ook nog genoeg activiteiten op de planning. We gaan binnenkort naar het Betweterfestival, ik denk dat Aziz dit ook heel erg leuk gaat vinden en het past echt bij onze interesses.” Aziz: “En we gaan samen een keer naar een museum. En kanoën in Amelisweerd!”