|

Madelief & Abadit

“Vrienden hebben is dan zo fijn!” – Abadit

Madelief (22) en Abadit (28) zijn sinds 5 maanden Buddy’s van elkaar.
Door Madelief & Abadit
Start Buddy-traject: woensdag 17 november 2021

Madelief: ”Toen ik vorig jaar nieuw in Breda kwam wonen wilde ik graag nieuwe mensen leren kennen. Ik kwam toen Buddy to Buddy tegen en omdat ik al eerder met vluchtelingen contact heb gehad wist ik direct dat dit iets voor mij is. Ik werd afgelopen november gekoppeld aan Abadit.” Abadit: ”Ik ben in 2017 naar Nederland gekomen en heb in Eritrea toegepaste wiskunde gestudeerd. Ik wilde graag een Buddy om mijn Nederlands te verbeteren, maar ook omdat ik zwanger was van mijn eerste kindje. Vrienden hebben is dan zo fijn!” Madelief: ”Toen ik Abadit ontmoette bij het matchingsdiner was ik direct blij met mijn match, omdat Abadit zo vrolijk en spontaan was. Toen we samen in de rij stonden voor het buffet ontdekte ik pas dat ze 25 weken zwanger was, wat ik super leuk en bijzonder vond. Direct na het diner nodigde Abadit me samen met haar man uit voor koffie bij hen thuis, waar we nog lang hebben nagekletst. Vervolgens hebben we bijna iedere week samen afgesproken, koffie gedronken en gekookt.”

Abadit: ”Madelief is erg aardig en helpt mij altijd. Ze besteedt veel tijd aan mij en daarom ben ik erg blij met haar.” Madelief: ”Het mooie aan het contact met Abadit vind ik dat ik zoveel leer over haar cultuur en het echt voelt alsof ik er een familie bij heb gekregen. Ik ben altijd welkom en heb haar zwangerschap en geboorte van haar eerste kindje van dichtbij mee mogen maken. De dag na de bevalling werd ik al door hen uitgenodigd op kraamvisite en werd ik de ’Nederlandse mama’ genoemd.”

Madelief: ”Ik en Abadit hebben vaak samen gekookt en gepraat over de cultuur, de zwangerschap en de verschillen tussen de Eritrese en Nederlandse opvoeding. Tijdens een wandeling in het park oefenden we woorden rondom de bevalling, zoals ‘persen’ of ‘ontsluiting’, zodat ze deze goed zou begrijpen tijdens de bevalling.” Abadit: ”Toen mijn bevalling begon was Madelief de eerste persoon die ik geappt heb dat de vliezen gebroken waren. Toen was ze bijna de hele nacht wakker om met ons te appen over hoe het ging. Deze herinnering is voor mij een bijzonder moment met Madelief, want het voelde alsof ze familie was.” Madelief: ”Ons contact is altijd al hecht geweest, maar sinds de geboorte van dochtertje Maranata is onze Buddy-vriendschap extra speciaal. Verder merk ik dat niet alleen onze levens verbonden raken, maar dat het ook mensen uit ons netwerk aan elkaar verbind. Haar Eritrese vrienden en buren kennen mij inmiddels en mijn familie en vriendinnen stuurde geboortekaartjes toen Maranata geboren werd. Net als de Buddy’s uit onze Buddy-ronde.”

Wij willen Buddy to Buddy aanraden aan iedereen die ervoor openstaat om nieuwe mensen te leren kennen. Voor de nieuwkomer is het vaak het eerste contact met een Nederlander die hen als vriend wil ontmoeten en hierdoor zou het extra mooi zijn als je het contact na de officiële vier maanden wil voortzetten met elkaar. Abadit en ik blijven elkaar in ieder geval wekelijks zien en wensen alle toekomstige Buddy’s een mooie vriendschap.