|

“De eerste foto die we met elkaar hebben zegt al genoeg”

De Syrische Dham en Etienne zijn gekoppeld in ronde 9 en nu ongeveer drie maanden een buddykoppel. In de korte tijd dat ze nu gekoppeld zijn, is er al een bijzondere vriendschap gegroeid. Het waren rumoerige tijden in het privéleven van Dham met onder andere een verhuizing. Ondanks dat blijkt maar weer hoeveel de twee mannen aan elkaar hebben.

Gezin
 
We hebben afgesproken in het nieuwe huis van Dham. Alle verhuisdozen zijn al uitgepakt. “Alleen wat foto’s en gezellige dingen ontbreken nog.” Etienne woont op vijf minuten lopen van dit huis, iets wat erg handig uitkomt is al gebleken. Sinds vijf maanden zijn Dham zijn vrouw en drie kinderen bij hem in Nederland. Etienne is een gepensioneerde onderwijzer in het speciaal onderwijs en speelt een grote rol in het zoeken naar scholen. De jongste zoon moet gaan beginnen op de basisschool en zijn dochter gaat versneld haar vwo diploma halen. Dham’s oudste zoon heeft epilepsie met soms wel drie aanvallen per dag, dus hij heeft speciaal onderwijs nodig. Dham: “Etienne geeft mij rust en vertrouwen door al zijn hulp. Hij heeft mij veel geholpen met verhuizen, al het bijpassende papierwerk en helpt mij nu met de kinderen. We gaan samen naar het Buddycafé, wat heel fijn is voor mij om nieuwe mensen te leren kennen en Nederlands te praten. Als ik een probleem heb, bel ik Etienne voor advies. Hij begrijpt mij.”

Etienne heeft al eerder een buddy gehad. “Dit was een alleenstaande Syrische jongen, dus dat is een hele andere band. Dit keer heb ik bewust gekozen om aan een gezin gekoppeld te worden.” Hij spreekt zijn eerste buddy regelmatig en helpt hem bijvoorbeeld met het zoeken naar werk. Etienne: “Natuurlijk vond ik het wel spannend om nog een keer buddy te worden. Ook voor Dham’s vrouw en kinderen was het een beetje gek met opeens een Westerse man in huis, maar nu word ik al met open armen onthaald.”

Communicatie
 
Dham: “Ik was meteen al zo blij toen ik Etienne ontmoette op het matchingsdiner. Ik weet nu al dat we contact aan houden. We vinden het veel te fijn om bij elkaar over de vloer te komen.” Etienne: “Sinds ik met pensioen ben zit ik niet stil. Het is nog een beetje aftasten hoe het zich gaat ontwikkelen, maar buddy zijn met Dham voelt heel goed. We spreken elkaar bijna dagelijks. Ik ben wel echt een mensen-mens, ik heb graag mensen om me heen en ik word er blij van om anderen te kunnen helpen. Dham en ik hebben een goede klik en we worden allebei blij als we elkaar zien. Ik ben wel opzoek naar iemand die hem kan helpen met de praktische zaken, zodat ik me kan focussen op de leuke dingen doen met hem.”

De klik tussen Etienne en Dham in deze korte tijd is niet te ontkennen. Etienne: “Kijk ook de eerste foto die we met elkaar hebben, die zegt genoeg. Ik heb wel geleerd dat je het ook moet durven zeggen als die klik er niet is. Communicatie is heel belangrijk als buddy’s en dat is soms moeilijk door het taalverschil. Ik denk vooral dat Nederlandse buddy’s er goed op moeten letten dat alles goed overkomt en er geen misverstanden ontstaan. Dham: “Ik hoop dat ik in de toekomst beter Nederlands kan spreken, want Etienne spreekt soms wel echt te snel voor mij. Lezen is mijn hobby, dus ik hoop dat ik snel Nederlandse boeken kan lezen.”

Door: Willemijn Roodbol