|

“Door Souad voelt het een beetje alsof ik op reis ben.”

Marieke (34) is als een grote zus gaan voelen voor Souad (26), die bij haar aankomst in Nederland nog niemand kende. De reislustige Marieke ontving haar met open armen en ze hebben een bijzondere vriendschap opgebouwd.

Meteen na het Buddy to Buddy matchingsdiner in maart 2022 opende Marieke haar deuren en nodigde ze de Syrische Souad uit voor haar verjaardag. Souad: “Marieke gaf me meteen een goed gevoel. Ze voelt als familie en wilde er vanaf het eerste moment voor zorgen dat ik niet alleen ben met mijn verjaardag en tijdens feestdagen. We zien elkaar ongeveer eens per maand.”

De band tussen beide voelt al snel vertrouwd. Marieke: “Souad heeft veel diepgang en ik kan heel goed met haar praten. Ze is open en ik bewonder haar doorzettingsvermogen en hoe snel ze zich eigen heeft gemaakt met de Nederlandse taal en cultuur. Ze heeft veel ambities en is ondernemend.” Souad is duidelijk geraakt door de lieve woorden van Marieke. Souad: “Toen ik in Nederland aankwam hoorde ik van anderen dat je hier moeilijk relaties kan opbouwen, omdat de mensen heel gesloten zijn. Marieke heeft het tegendeel bewezen. Ze denkt juist enorm veel aan de mensen om haar heen. Ze is een dierbare vriendin geworden, toont oprechte waardering en ze biedt altijd een helpende hand of een luisterend oor.”

Gastvrijheid


Beide dames wonen in Amersfoort en door Souad leert Marieke de stad opnieuw kennen. Marieke: “Samen eten vinden we altijd erg leuk en lekker door de stad wandelen. Vorig jaar zijn we ook samen gaan kanoën in Giethoorn en naar de tulpenvelden geweest.” Souad lacht: “Kanoën was inderdaad echt leuk.” Marieke: “Souad kan heel goed Syrisch koken, dus daar ben ik erg gelukkig mee.” De uitstapjes staan nu even op pauze, want tijdens dit interview is Marieke hoogzwanger. “Souad wordt straks een hele goede tante, ze voelt echt als familie voor mij. Ik leer veel van Souad en haar cultuur en door haar voelt het een beetje alsof ik op reis ben. Ik heb zelf veel gereisd en ik ben altijd gastvrij ontvangen, dat wil ik op deze manier graag terugdoen.”

Voor nieuwe buddykoppels willen ze vooral meegeven dat als je een afspraak maakt, wees trouw en probeer die dan ook echt na te komen. Marieke: “Dit gaat soms mis bij andere buddy’s en het is wel belangrijk voor de onderlinge band. Daarnaast is veel lachen heel belangrijk! Wij hebben een goede afwisseling tussen serieuze gesprekken en lekker lachen samen. Bijvoorbeeld om grappige taalfoutjes, schaam je niet.”

Geschreven door Willemijn Roodbol