Na succes in Arnhem, Nijmegen en twaalf andere locaties start Buddy to Buddy dit najaar in de dorpen van de gemeente Berg en Dal. De stichting koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst noodgedwongen moesten verlaten, aan hun Nederlandse dorpsgenoten op basis van gelijkwaardig contact. Laura Roddeman, projectcoördinator: “Je wereld naar elkaar openstellen is een enorme verrijking, zowel voor de nieuwkomer als de Nederlander.”

Gelijkwaardig contact, van mens tot mens. Het lijkt zo simpel, maar het gaat niet altijd vanzelf. Veel nieuwkomers leven in een isolement, soms zelfs nog jaren na hun officiële ‘inburgering’. Ze willen graag in contact komen met Nederlanders, maar weten niet goed hoe. Tegelijkertijd zijn er veel Nederlanders die hun wereld willen openstellen voor een nieuwkomer. Sofie van Graas, projectleider Buddy to Buddy Nijmegen: “Die ene persoon kan de deur vormen naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in het opbouwen van een nieuw bestaan.”

Het initiatief om Buddy to Buddy naar deze dorpen te halen, kwam vanuit de gemeente en is ‘spot on’. Sofie van Graas: “De behoefte om een sociaal netwerk op te bouwen leeft ook juist in de dorpen rondom de stad. Wij horen in Nijmegen veel nieuwkomers zeggen dat zij graag in hun eigen dorp in contact komen met Nederlanders.”

In de 14 gemeenten waar Buddy to Buddy al actief is, zijn prachtige resultaten ontstaan uit het matchen van buddy’s. Coördinator Laura: “Simpelweg door elkaar te leren kennen, ontdekken we het verhaal van de ander en vergroten we elkaars wereld. Dat gaat beide kanten op. En dat gunnen we iedereen.” 

Dit najaar start het project met een pilot in de gemeente Berg en Dal, waarvan het matchingsfeest zal plaatsvinden in Groesbeek. Sofie van Graas benadrukt dat de inwoners van de verschillende dorpen erg welkom zijn. 

Word buddy!
Iedereen kan meedoen, jong, oud, alleen of als gezin. Je kunt van betekenis zijn door jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden wekelijks contact te hebben en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Naast het 1-op-1 contact met je buddy, word je onderdeel van de community. Buddy to Buddy organiseert gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en plezier maken. Daarnaast is er begeleiding in de vorm van Buddytalks, waar de ruimte is om jouw ervaring te delen. Je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als buddy meedoen in de eerste ronde? We organiseren eind oktober een informatieavond. Op 23 november zal het eerste matchingsfeest plaatsvinden. Heb je verdere vragen of wil je op een andere manier bijdragen aan de organisatie? Stuur dan een mailtje naar bergendal@buddytobuddy.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We hopen natuurlijk op veel respons, dus voel vooral geen drempel om contact op te nemen. 

Als buddy vergroot je niet alleen je eigen wereld, maar ook die van de ander.