| |

“Thuis is waar je woont en niet waar je geboren bent.”

Ruim een jaar zijn ze nu een buddykoppel, maar het voelt al veel langer voor Nynke (30) en Mariana (27). Mariana komt uit Syrië en woont nu met haar vijfjarige dochtertje Eva in Overvecht. Dankzij Nynke is ze haar leven in de stad aan het opbouwen en ze hebben een hechte en persoonlijke vriendschap gekregen.

Door: Willemijn Roodbol

Tijdens het matchingsdiner een jaar geleden kon Mariana niet komen, dus hebben Nynke en Mariana elkaar in de Voorkamer ontmoet tijdens een potluckavond. Nynke: “We gingen samen eten en dansen en het was meteen raak.” Dit koppel heeft geen activiteiten nodig om het leuk te hebben, maar zitten vaak uren op de bank te kletsen. Mariana: “We voelen ons comfortabel bij elkaar en appen bijna dagelijks. We spreken af als we allebei tijd hebben, maar ik voel hierbij geen druk.” Nynke sluit zich hierbij aan: “We checken inderdaad wel vaak even bij elkaar hoe het gaat en sturen spraakmemo’s als we elkaar niet kunnen zien.”

Mariana: “In de relatief korte tijd dat we elkaar kennen, hebben we al veel herinneringen samen. Nynke is het beste wat me is overkomen in Nederland.” Nynke is zichtbaar geraakt door deze mooie opmerking. “Dat is echt zo lief! Ik ben ook echt zo dankbaar voor onze hechte vriendschap. We vertellen elkaar alles wat er gaande is en zitten makkelijk vier uur te kletsen.” Iets wat Nynke niet had verwacht toen ze begon aan het traject. “Mijn intentie om me op te geven was omdat ik nieuwe culturen wilde leren kennen, maar Mariana is echt een goede vriendin geworden.” Mariana lachend: “Ik hou zelfs een lijst bij met dingen die ik haar wil vertellen als ik haar een tijdje niet kan zien.” De hechte vriendschap blijkt wel uit de gesprekken die ze samen voeren. Nynke: “We hebben het over de dingen die we meemaken, waar we tegenaan lopen in het leven, de Nederlandse cultuur, liefde, alles eigenlijk wel.” Mariana sluit zich hierbij aan: “We hoeven niet na te denken over wat we willen gaan doen of waar we het over gaan hebben, we hebben echt genoeg aan elkaar en het gaat zo natuurlijk.” 

Friesland

Nynke is naast buddy van Mariana nu ook coördinator bij Buddy to Buddy Young. Mariana kwam met Buddy to Buddy in aanraking door een post op Instagram. Mariana: “Ik voelde me erg eenzaam, woonde pas een maand in Utrecht en ik kende hier niemand. Eerst woonde ik twee jaar met Eva in het AZC in Sneek en daar voelde ik me thuis. Utrecht voelde in het begin daarom erg onwennig en ik vond het een grote stap.” Nynke: “Dat kan ik me echt voorstellen, ik kom oorspronkelijk uit Friesland dus ik snap hoe overweldigend de stad kan zijn.” Mariana: “We moeten dit jaar samen echt naar de Sneekweek gaan! Ik heb veel herinneringen aan Friesland en ik zou graag weer eens terug willen.”

Eva heeft haar draai al wel helemaal gevonden in Utrecht. Mariana: “Ze houdt van dans en theater en ze spreekt Nederland, Engels en Arabisch. Als ik haar vraag waar ze vandaan komt, zegt ze: ‘Ik kom uit Nederland.’ Ze snapt dat haar vader en ik uit Syrië komen, maar ze heeft daar zelf geen herinneringen meer aan. Ze was pas twee jaar toen we zijn gevlucht.” Nynke: “Ik snap wel dat dat raar voor je is.” Waarop Mariana antwoord: “Het is raar, maar ik accepteer het. Thuis is niet waar je geboren bent en wat er in je paspoort staat, maar het is waar je woont, waar je je veilig voelt, relaxed bent en waar je kan denken aan de toekomst.”

Laagdrempelig

Voor beide vrouwen heeft hun vriendschap alles overtroffen wat ze hadden verwacht. Nynke: “Het mooie aan Buddy to Buddy vind ik dat het op basis is van gelijkwaardigheid en vriendschap. Het is laagdrempelig, omdat zij de ontmoeting faciliteren en de rest is aan het buddykoppel zelf. Mijn wereld is echt verbreed en door Mariana ben ik uit mijn bubbel gekomen.” Als tip voor nieuwe koppels zeggen ze beide dat je moet doen waar je je prettig bij voelt. Mariana: “En je moet elkaar accepteren ondanks de verschillen. Zoek naar de overeenkomsten, want die zijn er altijd.”

Voor Mariana was Buddy to Buddy de oplossing tegen eenzaamheid. Mariana: “Je ontmoet niet zo snel nieuwe mensen hier, want we gaan niet naar dezelfde winkels en restaurants. Ik zat veel thuis met Eva en miste echt het sociale contact. Buddy to Buddy is daarom zo belangrijk. Ik wil de cultuur begrijpen, vrienden maken en me hier thuis voelen, Nynke maakt dit mogelijk voor mij.”