Apeldoorn door nieuwe ogen

Buddy to Buddy Apeldoorn

Luuk is 35 als hij naar Ugchelen verhuist. Zijn roots liggen niet ver van Apeldoorn. Hij is namelijk in Brummen geboren en tot zijn 18de is hij daar blijven wonen. Daarna heeft hij zijn vleugels uitgeslagen en is gaan studeren in Amsterdam. 17 jaar later voelde hij dat hij meer ruimte en natuur om zich heen nodig had, en verhuisde in juni 2021 naar Ugchelen. Eenmaal gesetteld in Ugchelen, besloot hij zich aan te melden voor ons buddytraject.

Tijdens het matchingsfeest ontmoette hij zijn buddy Ali voor het eerst. Ali is 29 jaar en woont sinds juli 2021 in Nederland. In augustus 2021 verhuist hij van Budel naar Apeldoorn. Zijn roots liggen in Turkije waar hij werkte als Front end Developer. Tijdens hun eerste ontmoeting was er meteen een goede klik. Ze houden beiden van wandelen, reizen, wintersport en zijn beiden erg enthousiast als het gaat om nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.

Luuk en Ali ondernemen samen verschillende leuke activiteiten en ik besloot hen daarom te interviewen. Hieronder lees je meer over hun ervaringen als Buddy.

Welk aspect sprak jou het meest aan toen je hoorde van Buddy to Buddy?
Ali vertelt dat alles in dit land nieuw voor hem was: “Ik zocht naar een maatje om de taal mee te oefenen en om meer te leren over de Nederlandse cultuur. Toen ik hoorde over Buddy to Buddy voelde ik dat het om veel verschillende redenen de perfecte aangelegenheid was om een Nederlander te leren kennen waarvan ik veel zou kunnen leren.

Luuk: ”Ik was vooral nieuwsgierig naar het verhaal van een vluchteling. Ik wilde mijn eigen wereld openstellen voor iemand anders, maar ook meer leren over het leven van een vluchteling zodat ik me beter kan inleven.

Wat was jullie leukste activiteit samen?
Tijdens hun eerste activiteit zijn ze samen gaan tennissen. Luuk is beginnend tennisser en Ali heeft  ervaring met tafeltennis. Leergierig als hij is, bekeek Ali vooraf verschillende turtorials op Youtube om alvast een beetje voorsprong te hebben. “Het ging super goed voor een eerste keer”, aldus Luuk. Ze hadden beiden veel plezier en de eerste activiteit was een succes. Tijdens de activiteiten die hier op volgden, zijn ze samen gaan wandelen, hebben ze de fundering gelegd voor een schuur en hebben ze een houthokje afgetimmerd. Op mijn vraag welke activiteit zij het leukst vonden, antwoorden zij in koor:  “alle activiteiten, omdat we het samen gewoon heel gezellig hebben en veel van elkaar kunnen leren.”

Omdat Luuk in het verleden een aantal keer in Turkije is geweest, en Ali inmiddels ook bekend is met Nederland, stelde ik hen de vraag wat zij het meest vreemde gebruik vinden in elkaars land. Ali: ”in het begin erg moest ik wennen aan de woorden Doeidoei en Hoihoi.” We barsten allemaal in lachen uit. In Turkije is het niet gebruikelijk om iemand twee keer achter elkaar te groeten, en Luuk en ik verwonderde ons erover dat het eigenlijk ook best wel vreemd is om dat te doen. Luuk: “Ik vind het bijzonder dat ze in Turkije op straat allemaal Kestane (Kastanjes) poffen, die vervolgens door veel mensen gewoon als snack op straat gegeten werden. In Nederland zou je dat niet zo snel zien.

Over Turks eten gesproken, Börek, Pide en Baklava vind ik echt heel lekker. ”Ali: “mijn moeder kon echt heel lekker koken en ik mis haar eten wel. ” Er is meteen een idee ontstaan voor de volgende activiteit.

Zelfs in tijden van beperkende maatregelen hebben deze buddy’s aan gezellige activiteiten geen gebrek. Aan tijd helaas wel. Luuk en Ali krijgen het namelijk niet voor elkaar om maar één uurtje af te spreken. Doordat zij beiden leergierig zijn en in verschillende talen met elkaar kunnen communiceren, vliegen de uren zo voorbij.

Hun buddytraject duurt nog ruim een maand, maar ze hebben beiden nu al besloten dat zij elkaar daarna ook nog blijven zien. Een zeer geslaagde match dus!

Wil jij ook Buddy worden?
Meld je dan aan via het aanmeldformulier. We verwelkomen je graag op de informatiebijeenkomst op 2 februari 2022 voor het eerst volgende matchingstraject.

Heb je geen tijd om buddy te worden, maar draag je Buddy to Buddy wel een warm hart toe? Al vanaf 3 euro per maand steun je onze missie door Vriend van Buddy to Buddy te worden. Met jouw donatie kunnen we de wereld van vluchtelingen en Nederlanders verbinden. Word je donateur in de maand december? Dan krijg je ons Mingle Magazine thuis gestuurd. Voor jezelf, of als origineel cadeau onder de kerstboom.