Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Apeldoorn

Op het matchingsdiner in Apeldoorn bleken de vooraf gemaakte matches van Gerda (55 jaar) en Simon (17 jaar) onverwachts verhinderd. Zo kwamen ze toevallig tegenover elkaar te zitten. Ze hadden van alles te bespreken en er was direct een klik. Gerda: ‘Dit verwonderde mij, want ik dacht eerst: wat moet hij met zo’n oud mens! Hij wil vast iemand van zijn eigen leeftijd.’ 

Simon komt uit Eritrea, is alleenstaand en sinds anderhalf jaar in Nederland. Hij zit op ISK (Internationale Schakelklas) Onze Wereld en spreekt al best goed Nederlands. Een heel enthousiaste en leergierige jongen. In het begin spraken ze af in koffietentjes of in de bibliotheek; vervolgens zijn ze samen gaan koken. Simon heeft in zijn huis injera – een traditioneel Eritrees gerecht – voor Gerda en zijn drie huisgenoten gemaakt. En hij is ook al verschillende keren bij Gerda thuis geweest. Hij vond de zelfgemaakte pizza superlekker. Tijdens het koken kletsen ze over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over de verschillende soorten fruit die Gerda op de markt haalt. Of ze oefenen samen voor Simons aardrijkskundetoets voor school. 

Af en toe belanden ze ook in Babylonische spraakverwarringen. Afgelopen week gaf Simon aan dat hij niet kon afspreken, omdat hij ‘vast’ zat. Gerda vertaalde dit naar de huidige situatie met Corona, maar bij nader onderzoek bleek dat Simon aan het vasten was. Gerda: ‘We hebben veel plezier bij het samen proeven en ontdekken. Het buddyschap is voor hen beiden een verrijking. Gerda: ‘Het buddyschap leert mij om meer open minded te zijn, te improviseren en van m’n gewone pad af te gaan.’