Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrecht

Zo op het eerste gezicht kunnen er haast niet meer verschillen zijn tussen Anneloes (33) huisarts in opleiding uit Utrecht en Hazem (36) ondernemer uit Jemen. Hij vluchtte vanuit een oorlogsgebied naar Nederland en ging hier op zoek naar een manier om te integreren. Zij had behoefte aan contact met iemand uit het buitenland. Beide meldden zich aan bij organisatie Buddy to Buddy Utrecht, die inwoners van een stad koppelt aan vluchtelingen om hen uit een isolement te helpen. Vanaf de eerste ontmoeting in Utrecht was er een klik tussen de twee. Een half jaar later en een uitstapje naar Volendam (met Hollandse haring), samen kerst vieren en veel hondenknuffels verder, kunnen we zeggen dat er een bijzondere vriendschap in ontstaan.

Drie jaar geleden vluchtte Hazem, samen met zijn vrouw en zus, vanuit Jemen naar Nederland. Daar heerst al jaren een oorlog die volgens Hazem voor een onveilige leefomgeving zorgt. “In Jemen is er geen werk, geen veiligheid, er is bijna niks. Ik ben getrouwd en wilde een gezin stichten, maar niet in deze omgeving.” De keuze om te vluchten was geen makkelijke, omdat zijn familie en vrienden in Jemen wonen. Daarnaast was het voorbereiden en plannen van de reis naar Nederland erg moeilijk. Hij vertelt: “Het kostte veel geld. Ik ben naar Egypte gereisd, waar ik drie maanden verbleef. Vervolgens ben ik via Libanon naar Europa gegaan en uiteindelijk zijn we in Nederland gekomen.”


Alles is goed geregeld

Een keuze waar hij blij mee is: “Nederlanders zijn aardige mensen. Zij begrijpen de situatie van mensen die uit oorlogsgebieden komen.” Over de vergelijking tussen Jemen en Nederland kan Hazem kort zijn: “Nederland is veel beter. Alles is hier goed geregeld, voor alles is een goed systeem. En ik houd van de natuur.” Of er ook mindere dingen zijn? Grappend zegt hij: “Het weer.”

Buddy’s Hazem en Anneloes. Foto: Anneloes Tervoert


Internationale contacten

Anneloes volgt de opleiding tot huisarts en is eerder tropenarts geweest. Ze vertelt: “Door corona mis ik internationale contacten. Ik heb een aantal jaar in Suriname gewoond en had bij terugkomst moeite met re-integreren. Ik had behoefte aan contact met iemand uit een ander land.” Dat ze bij Buddy to Buddy Utrecht uitkwam, is geen toeval. “Mijn schoonzusje is ooit buddy geweest in Amsterdam. Daar dacht ik over na en ben gaan googelen. Het duurde een kleine maand voordat er een nieuwe matchingronde was. Ik ben, vanuit mijn achtergrond als tropenarts, begaan met migranten en mensen met een andere achtergrond. Als ik iemand kan helpen om te integreren, maar ook een vriend kan zijn, vind ik dat heel mooi.”

Ook Hazem kwam via een bekende bij het initiatief terecht: “Ik vind thuisblijven maar saai. Een van de coördinatoren van Buddy to Buddy, Rada (zij komt ook uit Jemen, red.) dacht dat dit iets voor mij zou zijn.”


Succes van de match bepalen buddy’s zelf

Anneloes en Hazem meldden zich aan bij Buddy to Buddy Utrecht, maar wisten van tevoren niet dat ze gematcht werden. Julia van Buddy to Buddy Utrecht, die ook bij het gesprek is, vertelt: “We hebben een uitgebreide aanmeldingsprocedure. Het matchen doen we op gevoel, maar we kijken ook naar de achtergrond van iemand. Uiteindelijk past de puzzel in elkaar.” Volgens Julia is de match een klein deel van de succesfactor. “Op papier kan de match perfect zijn, maar het komt voor dat de koppels in het echt niet klikken, of andersom. Het succes van de match bepalen de buddy’s zelf.” Hazem en Anneloes werden eind vorig jaar gekoppeld, onder andere omdat ze allebei van reizen houden, een vrolijke persoonlijkheid hebben en elkaar kunnen uitdagen.

Anneloes en Hazem tijdens hun eerste kennismaking in Utrecht. Foto: Anneloes Tervoert


Jezelf zijn

Wanneer we aan de buddy’s vragen wat ze van elkaar geleerd hebben, moeten ze allebei lachen. Anneloes grapt: “Je hebt geleerd om met een hond te knuffelen. In Jemen zijn ze niet gewend aan honden als huis- of knuffeldier. Hazem en zijn gezin stonden erg open om kennis te maken met mijn hond, dat was heel leuk.” Door Hazem is Anneloes meer over de schrijnende situatie in Jemen te weten gekomen. “Het is mooi om te zien dat Hazem en zijn gezin hele westerse gedachtegangen hebben. Ze zijn open en eerlijk en vertellen alles. Daardoor voelt Hazem als een vriend.” Hazem vult aan: “Loes was de eerste Nederlander waarmee ik een goede relatie kreeg. Nederlanders hebben hele andere tradities en gewoontes dan wij. In Jemen horen de mensen graag wat ze willen. Hier hoef je niet te doen alsof. Ik heb geleerd om easy going te zijn. Ik hoef niet nerveus te zijn, want ik kan altijd mezelf zijn hier.”

Hazem met de hond van Anneloes. Foto: Anneloes Tervoert


Elke provincie in Nederland bezoeken

Hazem en Anneloes hebben in korte tijd al veel ondernomen. Anneloes vertelt: “In het begin zagen we elkaar elke week. Nu zien we elkaar wat minder, eens in de twee, drie weken. We gaan leuke dingen doen: we zijn naar Volendam geweest en hebben vis gegeten. Twee weken geleden zijn we naar Rotterdam geweest en zijn Hazems vrouw en kindje ook mee geweest. Of we gaan wandelen in het bos.” De twee zitten in ieder geval niet stil: “We hebben bedacht om elke provincie van Nederland te bezoeken.”

Anneloes, Hazem en zijn gezin in Rotterdam. Foto: Anneloes Tervoert


Gelijkwaardige vriendschap

Vanaf het eerste moment dat de buddy’s elkaar ontmoetten, voelde het als een gelijkwaardige relatie. “We levelen heel goed, hebben dezelfde ideeën over de wereld. Dat vond ik heel opvallend. Ik dacht dat er een cultuurverschil zou zijn”, vertelt Anneloes. “De reden dat hij weg is gegaan uit Jemen, vind ik heel logisch. Hij waardeert dat alles in Nederland goed geregeld is. De vriendschap is heel gelijkwaardig: hij kan zich prima redden, ik hoef bijvoorbeeld niet te helpen met documenten. Hazem wil graag Nederlands leren en omdat hij zich comfortabeler voelt met Engels, schakelen we daartussen.”


Iemand comfortabel laten voelen in Nederland

Tenslotte zegt Anneloes: “Als je open staat voor culturen en andere mensen en op zoek ben naar gelijkwaardigheid, zou ik je dit aanraden.” Tegen Nederlanders wil Hazem zeggen: “Het is goed om hieraan mee te doen. Je helpt iemand zich comfortabel voelen in Nederland. Iedereen is gespannen als ze hier komen, mensen denken dat het moeilijk is om met Nederlanders om te gaan. Maar iedereen begrijpt je! En zowel voor Nederlanders als nieuwkomers: geef de ander een kans om te integreren.”