Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Zutphen

Op donderdagavond 8 oktober jl. heeft Buddy to Buddy de VOORbeeld-verkiezing 2020 gewonnen. De hoofdprijs, van maar liefst € 81.200,-, is een donatie van het bedrijf VOOR, dat jaarlijks 10% van de omzet doneert aan projecten waar de wereld mooier van wordt. Buddy to Buddy benut het geld om te groeien van 7 naar 10 steden in Nederland. Het thema van de VOORbeeld-verkiezing was dit jaar ‘VOOR een sociale samenleving’. De twee andere genomineerden, stichting Felice en het Wijkpaleis, ontvangen elk € 15.000,-. 

Buddy to Buddy: VOORbeeld 2020
Tanja Jess betrad namens de jury (Tanja Jess, Marith Volp, Robbert Huijsman en Omar Munie) het podium om de winnaar bekend te maken en de keuze toe te lichten. Zij benadrukte hoe hartverwarmend de jury het vond om te horen hoe de genomineerden hun tijd en energie steken in de projecten en kondigde Buddy to Buddy aan als winnaar. Doorslaggevend was dat dit project zich richt op een actueel thema: mensen inspireren om uit hun eigen ‘bubbel’ te komen en gelijkwaardigheid bewerkstelligen. Bij Buddy to Buddy staat een gelijkwaardige vriendschap centraal die voor beide buddy’s van waarde is en wederzijds begrip creëert. Hun groeiende bereik zorgt in de breedte voor een meer sociale samenleving. Buddy to Buddy zal met de donatie van VOOR in nog drie nieuwe steden in Nederland hun beproefde concept verder uitrollen.

‘Brandhaarden van inclusiviteit’
Buddy to Buddy stimuleert en faciliteert het contact tussen naar Nederland gevluchte mensen en Nederlandse inwoners. Door mensen 1-op1 aan elkaar te koppelen op basis van gezamenlijke interesses en daarnaast in groepsverband activiteiten te organiseren, ontstaan gelijkwaardige, interculturele relaties, vermindert het sociaal isolement van nieuwkomers en raken Nederlanders betrokken bij de opvang en integratie. Het gaat niet om hulpverlening, maar om contact van mens tot mens. Het lijkt simpel, maar het is zo hard nodig. Juist in deze tijd waarin er veel polarisering is, is contact het medicijn. Initiatiefnemer Armijn van Roon: ‘We zien dat het kan, want als je met elkaar verbonden bent, mogen ook de verschillen er zijn.’

‘Met deze prijs gaan we opstarten in 3 nieuwe steden in Nederland. Daarmee groeien we van 7 naar 10 steden. We gaan keihard werken om zoveel mogelijk mensen aan elkaar te verbinden. We verspreiden als het ware het ‘buddyvirus’ nog verder en creëren daarmee steeds meer brandhaarden van inclusiviteit’

Marieke Sprietsma, oprichter en partner van VOOR: ‘Al vanaf de start van VOOR is het ons doel om ‘zaken doen’ en ‘goed doen’ te combineren en is het onze grootste ambitie om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Onze core business is om met onze expertise en ons netwerk mensen met elkaar te verbinden en zo van betekenis zijn. We vinden het geweldig dat de winnaar van de VOORbeeld-verkiezing 2020, Buddy to Buddy, ditzelfde doet met mensen die moesten vluchten en Nederlandse inwoners. Als je bedenkt waar mensen echt gelukkig van worden dan zijn dat betekenisvolle relaties. Door Buddy to Buddy te steunen kunnen we nog meer het verschil maken.

De VOORbeeld-verkiezing 2020 in feiten

  • Jaarlijks geeft VOOR 10% van de omzet aan projecten waar de wereld mooier van wordt, en geeft hiermee vorm aan haar ambitie om zaken doen en goed doen te combineren
  • Totale donatie 2020: EUR 111.200,-
  • Het thema ‘VOOR een sociale samenleving’ is gekozen in samenspraak met de opdrachtgevers van VOOR
  • Aantal inzendingen: 79 projecten
  • Aantal stemmers in de openbare stemronde via Facebook en LinkedIn: bijna 30.000
  • Volgende VOORbeeld-verkiezing: 2022 (achtste editie)
  • VOOR helpt organisaties van betekenis te zijn als partner in werving en selectie van managers, staf, directie, bestuurders en toezichthouders, voor tijdelijk en voor vast

Buddy to Buddy in jouw stad?
Wil jij meehelpen om Buddy to Buddy op te richten in jouw stad? Mail ons dan via info@buddytobuddy.nl