Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Zutphen

Films for Thoughts is een nieuw initiatief van Buddy to Buddy Zutphen, een platform dat dialoog en uitwisseling van ideeën mogelijk maakt. Films for Thoughts organiseert events, met name filmavonden en discussies, waarbij we thema’s aanspreken die raken aan issues die relevant zijn in onze huidige multiculturele samenleving.

Fadi el Tofeili, schrijver, historicus en Stuurgroeplid van Buddy to Buddy, leeft en reist tussen twee werelden, Zutphen en Beiroet, Libanon. “Bij Buddy to Buddy horen we elke dag verhalen en ervaringen van nieuwkomers die uit alle delen van de wereld naar Zutphen komen. Dit zijn verhalen die gehoord mogen worden. In de media horen we telkens dezelfde berichten. Maar welke persoonlijke verhalen gaan erachter schuil? Thema’s als identiteit, het opbouwen van een nieuw leven. De keuze, vertrek ik wel of vertrek ik niet?”

Fadi selecteert films die tot nadenken stemmen. “De eerste film die we laten zien is The Way Home van Wael Kadlo (IDFA, 2019), een Syrische filmmaker uit Damascus die sinds begin 2019 in Nederland woont. Zijn film geeft een inkijkje in de wereld waar Wael is opgegroeid en met welke thema’s een jongen uit Damascus te maken krijgt in zijn leven. De volgende film die we laten zien is de première van de film van Mounira Al Solh. Ze bracht voor haar film Freedom is a habit I’m trying to learn 24 uur door met vier vrouwen die van het Midden Oosten zijn gevlucht en terecht zijn gekomen op zeer uiteenlopende plekken in de wereld, van Zutphen, Oslo, Washington DC tot Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze bespreken onderwerpen als: is ballingschap een keuze of een ongeluk en zijn ze zelf in ballingschap? Wat is thuis eigenlijk? Hoe gedragen we ons in onze nieuwe landen? Hoe beïnvloedt het misbruik van het woord ‘vluchtelingen’ ons?

Beide filmmakers zullen aanwezig zijn om met publiek na afloop van gedachte te wisselen.

Film: The way home (IDFA, 2019), regisseur Wael Kadlo
Datum: 16 november 2019, 15:00 uur
Locatie: Luxor Theater Zutphen
Tickets: €15,- te koop via www.luxorzutphen.nl
Bekijk de trailer