Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Zutphen

Stadsdichter van Zutphen Otteline van Panthaleon van Eck heeft een bijzonder gebaar gemaakt in het kader van de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers in het Stedelijk Museum Zutphen.

voor Willemijn Voorham

            Je wijst: hier, nu, dit

            Je zegt: neem mijn hand, er is een weg

            Je zegt: ik luister

Ik heb toen ik acht was mijn vader zien vermoorden

Ik ben op mijn elfde verkracht en verkocht

Ik vluchtte lopend in mijn eentje drie landen door

Ik heb mijn dorp, mijn huis, mijn schaap zien verbranden

            Je wijst: hier, dit, nu

            Je zegt: neem mijn hand, er is een weg

            Je zegt: kom maar

Hoe moet ik mijn bankpas activeren

Kan iemand nog mijn naam uitspreken

Wie weet waar wanneer ik ben geboren

Wat bewijst dat ik besta

            Je wijst: hier, dit, nu

            Je zegt: neem mijn hand, er is een weg

            Je zegt: daar ben je dan

Ik zit aan tafel en eet frites met mayonnaise.

zeg ‘lekker!’, net in de schakelklas geleerd.

Niemand hoeft vannacht te vluchten.

ik droom dat we rennen voor ons leven.

            Je zegt: hier, dit nu

            Je zegt: neem mijn hand, er is een weg

            Je zegt: hier ben ik

Hanz Mirck (stadsdichter Zutphen  2007-2009 ), Anna Wiersma (stadsdichter Zutphen 2015-2017 ), Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck (beiden stadsdichter Zutphen 2019-2020) en Wibo Kosters (stadsdichter Deventer, 2017-2019) hebben een gedicht gemaakt om respectievelijk stadsarcheoloog Michel Groothedde, pentekenaar Henk Bouwman, sopraan Johannette Zomer, maatschappelijk ondernemer Willemijn Voorham en modeontwerper Bas Kosters te eren. De gedichten maken vanaf volgende week deel uit van de tentoonstelling. “Een hele mooie aanvulling en een eer voor de Uitblinkers en het museum”, aldus museumdirecteur Tiana Wilhelm.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers worden 25 bekende (oud)Zutphenaren en Zutphenezen in de spotlights gezet. Door hun talent en werk hebben zij nationale, of zelfs internationale bekendheid vergaard. Het zijn uitblinkers op het gebied van de kunsten, design, wetenschap en sport, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied, of als innoverende ondernemer.

De tentoonstelling Zutphense Uitblinkers is nog tot en met 7 april aanstaande te zien in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren aan het Gravenhof 4, Zutphen. Check de website, www.museazutphen.nl  voor bijzondere workshops en lezingen door de Zutphense Uitblinkers.