Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Zutphen

“Ongeveer een half jaar geleden zag ik op facebook voorbij komen dat Kadim al Sahir naar Nederland kwam voor een concert in Carré. Toen ik mijn lieve vriend Walaa vroeg wat hij van hem vond begonnen zijn ogen te glimmen. Met zijn welbekende grote stralende lach vertelde hij hoezeer deze man zijn held was, van kleins af aan. Maar al is deze man Irakees, optreden in zijn geboorte land zit er niet in. Dus de kans dat je als Irakees een live optreden mee kunt maken is niet zo groot. Hoe leuk was het dan ook om tegen Walaa te kunnen zeggen dat we zijn grote held gewoon gingen zien, in het prachtige Carré, op rij 5, zodat we heb ook echt in de ogen aan konden kijken.
.
Na 6 lange maanden wachten was het vorige week eindelijk zover. Met Walaa inclusief lach en hartkloppingen naast me, zat ik in een overvol Carré vol met mensen die elk nummer en elk woord mee konden zingen. Ahmed en zijn zus Hanaa en ook Jolien zat ook met haar buddy in de zaal, en ik denk dat zij en ik de enige twee mensen waren die niet Arabisch spraken.
.
Ik weet dat voor veel Nederlanders de Arabische muziek een beetje wennen is. Alles eraan lijkt anders dan de muziek die wij doorgaans draaien. Maar hoe vaker je het luistert, en ook nog eens een vertaling van de vaak prachtige teksten erbij ziet, hoe mooier het wordt.
.
Twee jaar geleden had ik nog nooit van Kadim gehoord. Maar het werd me steeds duidelijker dat hij voor iedereen in de Arabische landen een absolute wereldster is. En in Carré zat ik ook echt naar een wereldster te kijken. Wat een charisma, bescheidenheid en wat een prachtige stem. Hij en zijn uitgebreide orkest hebben ons een waanzinnig optreden gegeven van bijna 2,5 uur. Ook al kwam ik niet verder dan wat meehupsen en soms een lalalala meezingen, ik vond het fantastisch.
.
Maar wat misschien nog wel mooier was dan het concert zelf was het publiek. Al die mensen uit Irak, Syrie, Marokko en zoveel landen meer. Al die mensen die luid zingend, dansend, lachend en soms huilend keken naar de man en zijn muziek die zoveel voor hen betekent. Het was een avond vol passie, plezier, hoop en liefde.”
.