Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig initiatief rijker: Buddy to Buddy, een concept dat vriendschappelijk contact faciliteert tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Naast bestaande professionele en vrijwillige hulp blijkt er ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact te bestaan onder nieuwkomers. Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, een voordeur die voor je open staat, het is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die best hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer.

Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard verlaten, kijk ook nu weer naar de situatie in Afghanistan. Dat laat je niet onberoerd. Eenmaal in Nederland moeten zij een nieuw bestaan opbouwen. ‘Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan, maar voor beide kanten is contact een verrijking”, licht Julia Snijder toe. ‘De doelstelling van stichting Buddy to Buddy is om vluchtelingen uit een isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners in de Utrechtse Heuvelrug bij de opvang en integratie van vluchtelingen te vergroten.’ 

Julia: ‘We organiseren gelijkwaardig contact van mens tot mens. Door elkaar te ontmoeten en op te zoeken, ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden en blikvelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we elkaars vreemdeling totdat we elkaar leren kennen. Dat gunnen we de inwoners en nieuwkomers in de Utrechtse Heuvelrug!’

Word ook buddy!

Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van 4 maanden 1 keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd.

Mensen die buddy willen worden of ons initiatief op een andere manier willen steunen, meld je aan via deze website of stuur een e-mail naar utrechtseheuvelrug@buddytobuddy.nl. Begin november start de eerste matchingsronde.