Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Nijmegen

Het is een druilerige middag in november 2021 als ik de deurbel hoor gaan. Salma! Enthousiast druk ik op het knopje die de deur opent en wacht haar bovenaan de trap op. Ze heeft een grote doos in haar handen en kan zich nog net in balans houden terwijl ze naar boven loopt. Het blijkt een verassing doos van Sinterklaas te zijn uit de Jumbo. Dat kan geen toeval zijn denk ik als ik naar de ingrediënten kijk die ik al netjes op het aanrecht had uitgestald. Klaar om pepernoten te bakken!

Lang had ik er niet over na hoeven denken wat we konden gaan doen samen. Ons traditionele feest dat honderden gezinnen na de bezetting in ons land ongetwijfeld weer een sprankje licht en hoop gaf, leek me een mooie tweede activiteit om het ijs verder tussen ons te breken. Salma komt uit Afghanistan en maakt nu zelf mee dat haar land en daarmee haar ouders en broers bezet worden door de Taliban. Vreselijk en ik kan me er geen voorstelling bij maken, maar met haar al uitstekende Nederlands is ze niet bang om te vertellen over wat dit met haar doet. Terwijl onze handen het beslag in de kom vinden en op een rustig tempo balletjes rollen, mag ik iedere vraag stellen die ik wil en ze geeft vanzelf aan als het te moeilijk is. Gelukkig valt dat laatste reuze mee en kunnen we zelfs veel lachen tussendoor. Salma wil graag geneeskunde gaan studeren in Nederland en het toeval wil wederom dat ik zelf bijna met die studie klaar ben. We hebben elkaar veel te vertellen en voordat we het weten haalt haar man haar al weer op. Bescheiden als ze is neemt ze twee gebakken pepernoten mee en geef ik haar bij afscheid naast een dikke knuffel een chocoladeletter en een gedichtje. De twinkeling in haar ogen verteld me dat dat een goed idee was en plots herinnerd ze zelf dat ze nóg een cadeautje voor mij had meegenomen; een setje oorbellen. Wat een verwennerij.

Zodra ze weg is en ik alles heb opgeruimd stuur ik haar een foto met mezelf en de oorbellen. ‘Wat zie je er mooi uit!’, zegt ze. ‘Dankjewel, tot snel!’, schrijf ik terug. Wat bijzonder allemaal, plak ik er in gedachten achteraan. Inderdaad tot snel Salma, inderdaad tot snel. ☺️