Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Nijmegen

Buddy to Buddy faciliteert vriendschappelijk contact tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Naast bestaande professionele en vrijwillige hulp blijkt er ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact te bestaan onder nieuwkomers. Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, een voordeur die voor je open staat, het is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die best hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer.

Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard velaten, kijk ook nu weer naar de situatie in Afghanistan. Dat laat je niet onberoerd. Eenmaal in Nederland moeten zijn een nieuw bestaan opbouwen. ‘Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan, maar voor beide kanten is contact een verrijking”, licht Mariel toe. ‘De doelstelling van stichting Buddy to Buddy is om vluchtelingen uit een isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners in Nijmegen bij de opvang en integratie van vluchtelingen te vergroten.’  

Buddy to Buddy Nijmegen is heel grappig tot stand gekomen. Marieke en Nadeem zijn buddy’s van elkaar geworden in Arnhem en toevallig beiden kort daarna verhuisd naar Nijmegen. Nadeem woont sinds 3 jaar in Nederland en komt uit Syrië. Hij ziet de behoefte bij andere nieuwkomers. Zij willen dolgraag contact met Nederlanders. Zijn contact met Marieke is heel gelijkwaardig en inmiddels een hechte vriendschap. Mensen zijn misschien bang om contact te leggen met een vreemde, maar Buddy to Buddy weet mensen te verbinden. Dat geeft vertrouwen.’

Nadeem en Marieke zeiden tegen elkaar, dit project moet ook in Nijmegen komen. Ze legden contact met Mariel Hutten, initiatiefnemer in Arnhem. Toen ook de Nijmeegse Hannah, Anne en Guusje zich meldden, sloegen zij de handen ineen om op korte termijn ook de eerste oud- en nieuwkomers in Nijmegen aan elkaar te verbinden.

Mariel: ‘We organiseren gelijkwaardig contact van mens tot mens. Door elkaar te ontmoeten en op te zoeken, ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden en blikvelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we elkaars vreemdeling totdat we elkaar leren kennen. Dat gunnen we de inwoners en nieuwkomers in Nijmegen!’

Word ook buddy!

Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van 4 maanden 1 keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. Mensen die buddy willen worden of ons initiatief op een andere manier willen steunen, meld je aan via www.buddytobuddy.nl/nijmegen of stuur een e-mail naar nijmegen@buddytobuddy.nl. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven over ons project: www.facebook.com/buddytobuddynijmegen