Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Leeuwarden

Buddy to Buddy koppelt Leeuwarders aan een vluchteling of nieuwkomer op basis van gemeenschappelijke hobby’s of interesses. Woensdagavond 8 juni maakten de deelnemers kennis met hun buddy tijdens een feestelijk matchingsdiner in de Westerkerk.

Ontmoeting en verbinding centraal
Eén voor één komen de buddy’s uit alle windstreken aan bij de Westerkerk: Iraans, Syrisch, Kroatisch en Nederlands. Nog niet wetende met wie ze binnen gaan kennismaken. Buiten regent het, maar binnen in de Westerkerk branden kaarsjes en zijn de tafels al sfeervol gedekt. “Dat we dit matchingsdiner organiseren in een voormalige kerk is niet geheel toevallig. Een kerk is een plek waar iedereen welkom is en waar ontmoeting en verbinding centraal staan”, zo opent projectcoördinator Zoë Bult de avond. In het begin is het nog wat spannend en onwennig, maar na een welkomstdrankje ontstaan al snel leuke gesprekken en wordt er druk gespeculeerd wie elkaars buddy’s zouden zijn.

Niets moet, alles mag
Tijdens het matchingsdiner worden twee mensen aan elkaar gekoppeld, die elkaar waarschijnlijk normaalgesproken niet zo snel zouden ontmoeten. Zij worden buddy’s van elkaar en spreken de komende vier maanden af. Dat kan door bij elkaar op bezoek te gaan en koffie te drinken, samen leuke dingen te ondernemen of zomaar te gaan wandelen en te praten. Niets moet, alles mag, zolang het maar gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. En wie weet, groeit er een vriendschap die veel langer dan vier maanden duurt. Onder het genot van een heerlijke Indiase curry, leren de buddy’s elkaar langzaam beter kennen en ontstaan al de eerste ideeën: van samen wielrennen, tot planten shoppen en een bezoek naar het Natuurmuseum Fryslân.

Vrolijke gelegenheid
Aan het einde van de avond zien we allemaal vrolijke gezichten: het ijs is gebroken, telefoonnummers worden uitgewisseld en de eerste afspraken staan al genoteerd. Zelfs de voetjes kwamen nog van de vloer tijdens de dabke: een Midden-Oosterse dans die veelal gedanst wordt op bruiloften, partijen en andere vrolijke gelegenheden. Een vrolijke gelegenheid was dit matchingsdiner dan ook zeker!

Wil jij ook je wereld open te stellen voor een stadsgenoot? Er komen dit jaar nog meer buddyrondes!

Dank Marieke Balk Fotografie voor de mooie foto’s! 📸