Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Breda

Anne van Engelen, initiatiefnemer van Buddy to Buddy Breda ziet nieuwe kansen bij Betrokken Ondernemers Breda. Weliswaar met pijn in het hart verlaat ze de organisatie die sinds 2016 meer dan 1200 vluchtelingen en Bredanaars aan elkaar koppelde;

5 jaar geleden onderzochten Anne van Engelen en Hannah Wiersinga het vluchtelingenvraagstuk in Breda. Wat begon als een studenteninitiatief is intussen uitgegroeid tot een volwassen organisatie die niet meer weg te denken is uit de stad. In de afgelopen 5 jaar won het project twee spraakmakende prijzen; Het ‘Appeltje van Oranje’ en de VOORbeeldverkiezing.

Anne: “we waren, na het zien van alle beelden rondom de vluchtelingencrisis, heel erg benieuwd naar onze nieuwe stadsgenoten. We gingen proactief aan de slag en maakten kennis met veel vluchtelingen en organisaties die hen begeleidden. Er werd veel hulp en ondersteuning geboden, maar altijd met een functioneel karakter. De eenzaamheid onder onze nieuwe stadsgenoten bleek enorm. Ze waren
op zoek naar sociaal contact. En dus namen wij het initiatief om Buddy to Buddy op te richten, als onderdeel van Stichting Buddy to Buddy Nederland, die intussen 8 lokale afdelingen telt. ”

Samen met honderden Bredanaars is er intussen voor meer dan 600 nieuwkomers een link gelegd naar een nieuw bestaan. Hun netwerk is uitgebreid, de taal verbeterd en het thuisgevoel vergroot.

Anne is nog lang niet uitgekeken op Buddy to Buddy maar toen er onverwachts een kans bij Betrokken Ondernemers Breda voorbijkwam besloot ze uiteindelijk toch de overstap te wagen. Anne van Engelen: “Ik kijk erg uit naar deze nieuwe uitdaging! Door mijn ervaring met Buddy to Buddy weet ik hoe belangrijk het is voor maatschappelijke organisaties om steun te krijgen van bedrijven die graag iets terugdoen voor de samenleving. Een echte win-win! Hopelijk kan ik bij de Betrokken Ondernemers Breda weer van betekenis zijn door verbindingen te maken in de stad. En ongetwijfeld zal ik verbonden blijven aan Buddy to Buddy, op welke manier dan ook. Dat zit voor altijd in mijn hart.”

Collega bestuurder Liesbeth van Well, de stuurgroep, vele enthousiaste vrijwilligers en een actieve Raad van Toezicht zetten het project onverminderd voort. Liesbeth: “juist in deze tijd waarin contact maken moeilijker is dan ooit, is het zo ontzettend belangrijk dat we open blijven staan voor onze nieuwe stadsgenoten. Ook dit jaar komen er weer nieuwe mensen met een vluchtelingenachtergrond naar Breda. Zij hebben noodgedwongen huis en haard verlaten, zijn gescheiden van hun dierbaren en moeten een nieuw thuis vinden in een compleet vreemde stad. Wij, Bredanaars, kunnen hen een warm welkom geven door hen te ontmoeten. En daardoor wordt niet alleen hun leven verrijkt, maar ook het onze!”

Er wordt een opvolger gezocht voor Anne. Dit zal weer een enthousiaste duizendpoot worden met een groot hart voor vluchtelingen.

Interesse? Je vindt onze vacature hier.
E: breda@buddytobuddy.nl
T: Anne van Engelen 06-10957454
T: Liesbeth van Well 06 14693535