Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Breda

Het vierde Buddy-traject is alweer van start gegaan in Breda. Natuurlijk ook dit keer met een matchingsdiner, waarbij de Buddy’s elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Eten en ontmoeten staat centraal, maar dit keer was er ook een muzikaal optreden en werd de Dabka gedanst. Een groot feest dus en een mooie start van dit traject!

 

Joost heeft zijn buddy Mostafa ontmoet tijdens het vierde matchingsdiner en deelt zijn ervaring:

Het matchingsdiner was echt een geslaagde avond! De ontmoeting was natuurlijk spannend, al twee weken was ik erg benieuwd wie mijn buddy zou worden. De matches zijn gemaakt op basis van interesses en omdat ik die nogal veel heb wist ik helemaal niet wat ik kon verwachten. Mijn buddy is Mostafa, een hele vriendelijke jongen uit Syrië, die net als ik erg van voetbal houdt. De communicatie was nog wat lastig, maar met de verschillende vertaalapps hebben we toch een leuk gesprek gehad. Mostafa had naar het diner ook twee Syrische vrienden meegenomen, ook zij waren erg geïnteresseerd in me en hadden me veel te vertellen. Iedereen had iets gemaakt voor het lopend buffet en dat leverde een mooi gevulde tafel op vol met verschillende exotische gerechten. Het was heerlijk en alleen voor het diner zal ik het buddyschap al aanraden! Het matchingsdiner was goede eerste kennismaking met voor mij een helemaal nieuwe cultuur. We hebben verschillende gebruiken, maar toch merk je dat de Syrische cultuur dichtbij de onze staat. De buddygroup is een fijn gezelschap en de sfeer zat er goed in bij het diner. Op het eind van de avond gingen zelfs nog de voeten van de vloer!

Laatst heb ik samen met Mostafa op een zonnige avond een balletje getrapt. Toen het donker werd heb ik hem ingemaakt met een potje FIFA en hebben we onze favoriete muziek uitgewisseld. Het contact met Mostafa is erg goed. We spreken elkaar regelmatig via WhatsApp. Hij is heel dankbaar en heeft genoeg te vertellen over zijn leven hier in Nederland en hoe zijn leven vroeger in Syrië was. Via Facetime heb ik zelfs al kennisgemaakt met de familie van Mostafa! Tijdens het diner heeft hij me een typisch Syrisch gerecht laten proeven, dit was heerlijk. Na onze afspraak heeft hij me uitgenodigd om dit gerecht bij hem thuis te eten. Ik ben heel erg benieuwd of het me weer zo goed zal smaken en ik ben al een leuke tegenprestatie aan het bedenken voor een volgende afspraak.

 

 

Ook Madelon & Mohamad hebben een leuke start gehad van het buddy traject! Lees hieronder hoe Madelon het matchingsdiner ervaren heeft:

Ik vond het matchingsdiner super leuk. Wel erg spannend, ik wist niet zo goed wat (en wie) ik kon verwachten, al had ik tijdens de informatieavond wel al een hint gekregen dat de match tussen mij en mijn buddy op het gebied van koken was. Mijn match bleek Mohamad te zijn, een 28-jarige Syriër die net als ik ontzettend veel van koken houdt en dit, net als ik al doe, ook als beroep wilt uitoefenen. Genoeg om over te hebben meteen, die avond hebben we allerlei Syrische gerechten geproefd en meteen beloofd om elkaar Westerse/Arabische gerechten te leren koken. De avond is geëindigd met de dabke, ik heb echt ontzettend genoten! Mohamad en ik hebben natuurlijk ook nummers uitgewisseld en elkaar toegevoegd op Facebook/Instagram, etcetera.

Na wat WhatsApp contact hebben we afgelopen zondag afgesproken om lekker in de zon een biertje te drinken. Super gezellige middag gehad, over van alles en nog wat gepraat in het Nederlands/Engels en mijn paar woorden Arabisch. Ik heb erg veel geluk dat Mohamad goed Engels spreekt en al aardig wat Nederlands, dus wat dat betreft is de communicatie een stuk makkelijker dan voor sommigen anderen. We hebben het veel over horeca/werk/koken/eten gehad, maar ik ben ook veel te weten gekomen over zijn “reis” naar Nederland, de situatie in Syrië en we hebben elkaar verteld over onze familie.

Ik had meteen allerlei culinaire hotspots bedacht waar ik hem mee naar toe wil nemen, dus vandaar dat we voor komende zondag hebben afgesproken dat ik hem op kom halen, we naar de Markthal in Rotterdam gaan en daar lekker rondlopen en lunchen. Voor twee eet/kookliefhebbers natuurlijk een place-to-be!

Ik kan dan dus ook niet anders dan super enthousiast zijn met mijn buddy, ik hoop dat ik hem op de een of andere manier, via mijn (horeca)kennis en netwerk op dit gebied, kan helpen met het verwezenlijken van zijn droom; een eigen Syrisch restaurant beginnen. Ik ben helemaal blij, ik hoop (en denk) Mohamad ook wel.

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden of Mohamad net zo enthousiast is als Madelon? Goed nieuws, ook Mohamad deelt zijn eerste ervaringen met ons!

Madelon, we hadden een hele leuke ontmoeting, wachtend op zondag om naar Rotterdam te gaan, ik weet zeker dat we daar een geweldige tijd zullen hebben, twee chefs zullen in Markthal lopen! Be careful, restaurants owners.

 

Word jij ook blij door het lezen van deze mooie ervaringen? Schrijf je dan snel in en word ook Buddy in Breda! De inschrijvingen voor het vijfde traject lopen namelijk al binnen. Wie weet kun jij deze zomer nog jouw buddy ontmoeten en genieten van al het heerlijke eten tijdens het volgende matchingsdiner!