Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Amersfoort

Door Gijs van Daatselaar & foto van Mirte Martinus

Een voor een komen ze aan bij Restaurant Dara aan de Kleine Koppel, nog niet wetende met wie ze binnen gaan kennismaken. Dara heeft afgelopen 12 maart haar deuren opengezet voor Buddy to Buddy, een Amersfoortse stichting die vluchtelingen en Nederlanders bij elkaar brengt. Het doel van deze dag is om twee mensen, die elkaar waarschijnlijk nooit zomaar zouden ontmoeten, samen te brengen en gedurende vier maanden wekelijks te laten afspreken. Zij worden buddy’s van elkaar. Beiden hebben zich aangemeld om zijn of haar wereld open te stellen voor de ander. Dat kan door bij elkaar op bezoek te gaan en koffie te drinken, samen leuke dingen te doen of zomaar te gaan wandelen en te praten. Niets moet, alles mag, zolang het maar gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. En wie weet, groeit er een vriendschap die veel langer dan vier maanden duurt. 

Er zijn deze zaterdag ruim veertig buddy’s aanwezig. Eenmaal binnen bij Dara krijgt iedereen een puzzelstukje dat alleen maar past op een tweede puzzelstukje van de toekomstige buddy. Zodra de twee buddy’s elkaar hebben gevonden, kunnen ze gaan kennismaken. In het begin is het nog wat ongemakkelijk, maar na enige tijd ontstaan al leuke gesprekken en wordt er gelachen. Na de lunch gaan de buddykoppels een stadswandeling maken. De middag wordt afgesloten bij poppodium Fluor met een dabke-dansworkshop van Dreaming of Syria en bijna iedereen gaat de dansvloer op. De buddy’s zijn afkomstig uit diverse landen. Zoals de Eritrese Semira die buddy is geworden van Dianne. Dianne doet al voor de tweede keer mee. Ze heeft nog steeds contact met haar eerste buddy, vertelt ze, maar ze wil graag weer meedoen. 

Aan het einde van de middag zien we allemaal vrolijke gezichten, het ijs is gebroken. Telefoonnummers worden uitgewisseld en de eerste afspraak voor volgende week staat al in de agenda. Die Nederlandse gewoonte is nog wel even wennen voor sommigen. Want volgens Belal, een vrolijke Syriër die inmiddels vrijwilliger is geworden bij Buddy to Buddy Amersfoort, is de agenda het heilige boek van de Nederlander. Een wijze les die je gratis kunt krijgen wanneer je je wereld durft open te stellen voor een medemens uit een andere cultuur. Wil je ook buddy worden? Op 25 april is er een informatieavond voor Nederlanders en 3 mei een informatieavond voor nieuwkomers.  Aanmelden kan via de website of stuur een e-mail naar amersfoort@buddytobuddy.nl.